Economie
NOS

Moet er een grens komen aan de rijkdom van miljonairs?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet er een grens komen aan de rijkdom van miljonairs?

Meer dan tweehonderd miljonairs en miljardairs hebben een bijzondere oproep gedaan aan de wereldtop, die bijeen is in het Zwitserse Davos. Ze willen meer belasting over hun vermogen betalen. Ingrid Robeyns, hoogleraar ethiek van de instituties aan de Universiteit Utrecht en schrijver van onder andere het boek 'Rijkdom, hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord?' vertelt bij Met het Oog op Morgen wat ze vindt van de oproep.

"Het is voor mij geen verrassing", zegt Robeyns, "Het is al minstens de derde keer dat ze dit doen. Twee jaar geleden was er een brief onder de titel 'de miljonairs tegen de hooivorken."

Wereldwijd 265.000 miljonairs

Volgens Robeyns zitten er vier organisaties achter de brief die wereldwijd ongelijkheid willen verminderen: "Ze willen politici aansporen de belastingen voor de rijken te verhogen".

Er zijn volgens Robeyns zo'n 265.000 mensen in de wereld met een vermogen groter dan 50 miljoen. "Dit groepje van 200 miljonairs wil met de brief een structurele verandering aanbrengen in het systeem."

Robeyns is het eens met de miljonairs dat een structurele verandering de enige oplossing is voor het ongelijkheidsprobleem: "Een paar miljoen euro overmaken naar de fiscus klinkt sympathiek, maar het systeem moet gewoon anders."

Een activistische minderheid

200 miljonairs op 265.000 is niet veel. Volgens Robeyns is dit dan ook een 'activistische voorhoede': "Het is lastig te zeggen hoeveel miljonairs in totaal achter de brief staan. Wat je de laatste tijd wel ziet is dat steeds meer rijken echt zien dat de ongelijkheid toeneemt en zich daarover uitspreken."

Voor een nieuw boek waar ze mee bezig is, heeft Robeyns contact gezocht met verschillende zeer vermogende mensen: "Eigenlijk vonden die allemaal dat ze niet zomaar met die miljoenen kunnen blijven zitten. En een aantal wil ook politiek actievoeren. Ze vinden zelf dat ze eigenlijk 'te rijk' zijn."

Te rijk?

Robeyns heeft onderzoek gedaan naar de vraag of er een grens zou moeten komen aan iemands vermogen. "Je kunt die vraag op twee manieren invullen. Je kunt 'm stellen als 'is er een bepaald moment dat je eigenlijk je kwaliteit van leven niet meer kan verbeteren?'"

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 96 procent van de Nederlanders bij een bepaald bedrag zo'n grens trekt. Robeyns denkt dat die intuïtie, dat gevoel, wel breed gedeeld wordt.

"Het wordt lastiger als je de vraag normatief invult", zegt Robeyns, "Zou je dat geld dan moeten weggeven of moet de overheid meer belasten of moet het stelsel misschien anders? Daar zijn de mensen zeer verdeeld over."

Moet er een grens komen aan de rijkdom van miljonairs?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie