Economie
EO

Nabestaande over afwikkeling dodelijk bedrijfsongeval: 'Boosheid brengt je niet verder'

foto: ANP Jeffrey Groeneweg
  1. Nieuwschevron right
  2. Nabestaande over afwikkeling dodelijk bedrijfsongeval: 'Boosheid brengt je niet verder'

Ondernemer Patrick van de Sande verloor zijn zwager Toon na een dodelijk bedrijfsongeval. Nu strijdt hij ervoor om veiligheid op de werkvloer hoger op de agenda te krijgen. “Maar de boosheid en wrok die ik tegen het verantwoordelijke bedrijf had, is er niet meer,” zo vertelt hij in Geld of je Leven.

Waar krijg je mee te maken na een bedrijfsongeval?

Jaarlijks zijn er in Nederland zo’n 250.000 mensen slachtoffer van een bedrijfsongeval, blijkt uit onderzoek in opdracht van de Stichting Arbeidsongevallen. “Een schokkend aantal,” aldus onderzoeker Stella Jonkhout. “En het kan zelfs een topje van de ijsberg zijn.”

In sommige gevallen heeft zo’n ongeluk een dodelijke afloop. Dat laatste beleefde Patrick van de Sande van dichtbij, toen hij zijn zwager Toon in 2014 verloor. “Toon was met een collega onderhoud aan het uitvoeren aan een reactor. Ze hadden niet in de gaten dat er een wolk argongas hing, een gevaarlijk gas. Hij is in een put afgedaald en zijn collega is hem achternagegaan. Beiden zijn daar om het leven gekomen.”

Leren van ongeluk

Na een jarenlange juridische strijd werd het bedrijf veroordeeld voor dood door schuld. Maar in de periode vlak na het ongeluk zag dat er nog niet naar uit, vertelt Van de Sande. “Het gaat om schuld, aansprakelijkheid en bewijs. Dat een bedrijf zich moet kunnen verdedigen snap ik, maar het is heel erg problematisch om constant bezig te moeten zijn met die schuldvraag. Wij wilden dat er ook van het ongeluk geleerd zou worden.”

In plaats van de strijd heeft Patrick er daarom na een paar jaar voor gekozen samen te werken met het bedrijf. “Zo ga je inzien dat tegenover elkaar staan in de rechtszaal weinig brengt. Bij een bedrijfsongeval hebben we allemaal onze gedachten wiens schuld het is, maar dat brengt je niet verder in het leven.”

In plaats van een hoge boete te eisen kunnen bedrijven dan ook beter kijken hoe ze de veiligheid ook echt verbeteren, zo bepleit hij.

“Wij wilden dat het bedrijf liet zien dat het niet opnieuw kon gebeuren. Er zijn nog steeds mensen die daar elke dag naar hun werk moeten. Laat zien dat je veilig wilt werken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie