Economie
NOSNTR

4 op de 10 Oekraïense vluchtelingen hebben inmiddels werk in Nederland

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 4 op de 10 Oekraïense vluchtelingen hebben inmiddels werk in Nederland

Ruim 4 op de 10 Oekraïense vluchtelingen hebben sinds het begin van de oorlog werk gevonden in Nederland, blijkt uit cijfers van het UWV. Hoogleraar en onderzoeker Jaco Dagevos van het Sociaal en Cultureel noemt dat 'best opmerkelijk'. "Dat is veel hoger dan bij wat je de reguliere vluchtelingen kan noemen. De arbeidsparticipatie is fors hoger", zegt hij in Nieuws en Co.

Door de oorlog in Oekraïne kwamen zo'n 75.000 vluchtelingen deze kant op. 31.000 daarvan hebben inmiddels een baan gevonden. Dagevos maakt de vergelijking met Syrische en Afghaanse vluchtelingen. "Daarbij ligt de participatie de eerste jaren tussen de 5 en 10 procent. Dus mensen zijn weinig aan het werk in de eerste periode dat ze in Nederland zijn."

Ander beleid

Volgens Dagevos is het verschil met de Oekraïners eenvoudig te verklaren. Voor Oekraïense vluchtelingen geldt een ander beleid dan voor andere vluchtelingen. "Oekraïners hoeven niet de opvang in. Die kunnen meteen in Nederland de arbeidsmarkt op." Ook speelt volgens de onderzoeker mee dat Oekraïners niet hoeven in te burgeren.

"Er zijn goede redenen om dat ook voor andere groepen vluchtelingen te doen", zegt Dagevos. "Voor de vluchtelingen is het beter en ook voor de Nederlandse economie is het beter dat meer mensen aan het werk gaan."

Pretpark

Eén van de plekken waar Oekraïners terecht zijn gekomen, is attractiepark Julianatoren in Apeldoorn. Er zijn meerdere dingen die zij daar kunnen doen, vertelt directielid Ronald Noorlander. "Ze staan bij attracties, ze bakken friet, ze ruimen op of ze helpen bij het theater."

"Ze hebben allemaal een andere opleiding", vervolgt Noorlander. Hij vertelt dat de Oekraïense vluchtelingen onder meer een achtergrond hebben als econoom, muziekdocent of bakker. "Allemaal functies die ik kan gebruiken."

Ruim 4 op de 10 Oekraïense vluchtelingen heeft werk gevonden in Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie