Economie
AVROTROS

Dit bedrijf haalt zijn productie terug naar Nederland omdat het niet meer afhankelijk wil zijn van China

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit bedrijf haalt zijn productie terug naar Nederland omdat het niet meer afhankelijk wil zijn van China

Veel spullen die we in Nederland gebruiken worden gemaakt in landen als China. Jarenlang vonden we dat geen probleem, maar al die import heeft ons erg afhankelijk gemaakt. Tijd voor verandering, besliste deze ondernemer.

Dit bedrijf haalt zijn productie terug naar Nederland omdat het niet meer afhankelijk wil zijn van China

Johan Feenstra maakt computerchips, een product dat normaal gesproken vooral buiten Europa wordt geproduceerd.

Dreiging richting Taiwan

Chips voor telefoons, televisies en auto's komen grotendeels uit een fabriek in Taiwan. Maar nu de dreiging van China richting Taiwan toeneemt, worden de Verenigde Staten en Europa zenuwachtig. Wat gebeurt er als China Taiwan probeert in te nemen?

Het Eindhovense bedrijf Smart Photonics wil daarop voorbereid zijn. "We zijn afhankelijk van elektronische chips, daarom is het belangrijk om binnen Europa een eigen supply chain te hebben, inclusief het maken van de chip", zegt CEO Johan Feenstra.

Chips uit Europa

Feenstra's bedrijf maakt chips op basis van licht, in plaats van elektronen. Volgens hem wordt dit de nieuwe generatie chips. Smart Photonics kreeg een half miljard euro van het nationaal groeifonds. Ook de Europese Unie wil chips graag weer op eigen bodem laten produceren.

"5 jaar geleden waren we ons allemaal niet zo bewust van het bestaan van chips. Nu snapt iedereen hoe belangrijk ze zijn voor het draaiende houden van de maatschappij. Tegenwoordig denken we veel meer na over een balance of power", zegt Feenstra.

Sterk zijn

China heeft al interesse getoond in de nieuwe chiptechniek van Smart Photonics, maar Feenstra kiest ervoor om een Nederlands bedrijf te blijven.

"Helemaal onafhankelijk worden van China is een illusie, maar we moeten zorgen dat we weten wat onze krachten zijn, daarin investeren en doorontwikkelen. Zorgen dat we sterk zijn ten opzichte van de rest van de wereld."

Eerst duurder, daarna gelijk

Maar het is niet voor niks dat de productie van bijvoorbeeld chips jaren geleden naar Aziatische landen bracht. De productiekosten zijn daar namelijk veel lager. De vraag is dan ook of producten betaalbaar blijven, als ze weer in Europa worden gemaakt. En hoe zit het met personeel in tijden van krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt?

"Dat is zeker een ding", erkent chipmaker Feenstra. "Mensen komen speciaal naar Brainport Eindhoven (waar Smart Photonics zit, red.) om hier te werken in de nieuwe industrie. Die hebben we nodig, want alleen de mensen in Nederland zijn niet voldoende." Het bedrijf onderzoekt op dit moment hoe ze het aantal mensen dat is opgeleid voor photonica, de techniek waarmee de chip wordt gemaakt, omhoog kan brengen.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie