Economie

Koopkracht neemt af: gemiddeld 40 euro per maand minder te besteden

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Koopkracht neemt af: gemiddeld 40 euro per maand minder te besteden

De koopkracht van huishoudens neemt dit jaar gemiddeld met 40 euro per maand af. Vrijwel iedereen gaat erop achteruit, constateert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat voor 117 voorbeeldhuishoudens de koopkracht berekende.

Nibud: gemiddeld 40 euro minder per maand te besteden

Video niet beschikbaar

“We zien vrijwel alle groepen in de min”, vertelt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart in het NOS Radio 1 Journaal. “Dat kan van een tientje tot honderd euro zijn.”

Inflatie

De verwachtingen zijn somberder dan in september, toen het budgetinstituut na Prinsjesdag ook de koopkrachtplaatjes van huishoudens in beeld bracht. Dat komt, volgens Vliegenthart, door de inflatie. “Mensen krijgen misschien iets meer in de portemonnee dit jaar, maar het gaat er ook veel harder uit bij de supermarkt, energierekening of benzinepomp.”

Zorgen

Door het afnemen van de koopkracht maakt hij zich zorgen over mensen die het nu al moeilijk hebben om rond te komen. “Denk aan mensen die tegen het minimumloon aanwerken of in de bijstand. Die moesten al puzzelen. Met deze inflatie wordt die puzzel een stuk moeilijker.” Veel mensen redden het nét. “Het leven is weerbarstiger, dan zie je dat personen vast komen te zitten. Op een gegeven moment valt er niet meer tegen op te budgetteren.”

Maar er is ook hulp voor mensen die moeilijk rond komen. Gemeenten hebben, sinds dit jaar, een regeling waarbij mensen geld kunnen krijgen voor de energierekening. “De vraag is alleen of ze iedereen weten te vinden”, vertelt Vliegenthart. “Onze oproep aan mensen is dan ook: ga naar de gemeente toe en kijk nou wat voor een regelingen er zijn.” Daarmee zou de afname van de koopkracht deels te compenseren zijn.

RJN koopkracht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie