Economie
KRO-NCRV

Is gaswinning bij de Wadden onvermijdelijk?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is gaswinning bij de Wadden onvermijdelijk?

"Er is maar één Waddenzee in de wereld en zijn veel verschillende bronnen van energie", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. Hij spreekt zich bij Spraakmakers uit tegen mogelijke gasboringen in de omgeving van de Waddenzee.

Staatssecretaris Vijlbrief van Economische Zaken hakte een tijd geleden al de knoop door en maakte gasboringen net ten noorden van de Waddenzee mogelijk. Inmiddels zijn er drie bedrijven die met 500 miljoen euro de exploitatie op zich willen nemen. De seinen staan dus op groen om op deze manier weer een deel van de gasvoorziening te waarborgen. Toch rijst de vraag 'moeten we in tijden van energieschaarste onze eigen gasvoorraad aanboren of is het behoud van de natuur en de Wadden belangrijker?'

De stelling bij Stand.nl vandaag is: 'Gaswinning bij de Wadden is onvermijdelijk.'

"Er is maar één Waddenzee in de wereld, die zo kwetsbaar is als natuurgebied", zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging. "Maar er zijn veel verschillende bronnen van energie. Wij willen die Waddenzee behouden." Petersen stelt dat gasboringen bijdragen aan klimaatverandering, die negatieve gevolgen heeft voor de complexe ecologische samenstelling van de Waddenzee.

'Vloeibaar gas geeft veel meer uitstoot van broeikasgassen'

Energiespecialist Jilles van den Beukel van HCSS, heeft een ander perspectief. "Elke kuub die wij niet op het veld in de Noordzee produceren, die gaan we binnenhalen met vloeibaar gas (LNG) en dat geeft 30 tot 50 procent meer uitstoot van broeikasgassen." Hij pleit daarom voor een snelle start met boringen in de Noordzee.

'Niet naïef zijn'

Jeroen van Wijngaarden, Tweede Kamerlid voor de VVD beaamt dat er maar één Waddenzee is. "Maar er is ook maar één dominante manier waarop Nederlandse huishoudens warm water krijgen en waarmee we onze huizen verwarmen. En dat is nog steeds aardgas." Hij stelt dat acht op de tien huishoudens op dit moment afhankelijk is van aardgas. "We moeten niet naïef zijn, daar zitten we voorlopig echt aan vast." Van Wijngaarden pleit voor de boringen en onderstreept dat deze niet in de Waddenzee zouden plaatsvinden, maar in het deel van de Noordzee boven de Wadden.

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie