Economie
EO

'Nederlanders zijn rijker dan we denken: te veel aandacht voor zielige verhalen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlanders zijn rijker dan we denken: te veel aandacht voor zielige verhalen'

"Er is disproportioneel aandacht voor de onderkant van de samenleving", zegt econoom Arnoud Boot in Geld of je Leven. "Er zijn altijd mensen die het lastig hebben, maar media zijn daar nu specifiek naar op zoek vanwege de hoge inflatie en energiecrisis." Econoom Erica Verdegaal is het daar mee eens: "Er is wel heel veel media-aandacht voor de mensen die zielig zijn."

De media staan vol met verhalen van mensen die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen, maar 1 op de 10 Nederlanders heeft meer dan honderdduizend euro op op de bank staan, blijkt uit cijfers van het CBS. Volgens Boot zijn Nederlanders eigenlijk rijker dan we denken. "Compensatie voor de hoge energierekening is voor een groot gedeelte van de bevolking echt niet nodig. Dat geld voor moet niet wegdruppelen naar mensen zoals ik", zegt Boot. "Op dit moment is iedereen zijn hand aan het ophouden, maar voor heel veel mensen is het mogelijk om tegenvallers, zoals de hoge gasprijzen en inflatie zelf op te vangen."

Thuis koffie drinken
Ook econoom Erica Verdegaal denkt dat niet iedereen compensatie nodig heeft en ziet dat er veel meer wordt geconsumeerd. "Nederlanders staan in deze consumptiemaatschappij onder druk om fors geld uit te geven", vertelt ze. "Treinstations zijn een soort foodplaza's geworden. Dat was 30 jaar geleden wel anders,", vertelt Boot. "Negentig procent van de mensen kan gewoon het koffietentje passeren en thuis koffie drinken om de klappen op te vangen."

"Er is altijd 10 procent van de bevolking die het lastig heeft en die heeft het nu extra lastig", volgens Boot. "Maar dat geldt niet voor de meerderheid. Nederlanders zijn veel rijker dan we denken."

Nederlanders sparen massaal: Is steungeld dan wel nodig?

Ster advertentie
Ster advertentie