Economie
KRO-NCRV

Paul houdt zijn 'hart vast' met nieuwe pensioenwet. Is dat terecht?

foto: Markus Winkler
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul houdt zijn 'hart vast' met nieuwe pensioenwet. Is dat terecht?

Na jarenlange discussie en flink 'gepolder' komt er een nieuw pensioenstelsel. Het wordt de grootste stelselwijziging óóit. In Spraakmakers spreken we verschillende experts én luisteraars. Zoals beller Paul Kwakkenbos. Hij maakt zich grote zorgen over zijn pensioen. Is dat terecht?

Zwarte dag

"Onbegrijpelijk", noemt Paul Kwakkenbos de nieuwe pensioenwet. Nu nog betalen jongeren voor hun oudere collega’s, in het nieuwe stelsel wordt dat losgelaten zodat iedereen voor zijn eigen pensioen betaalt. "Volgens mij wordt het een grote chaos", aldus Kwakkenbos.

Kwakkenbos is als bijna 64-jarige bang dat juist hij na 51 jaar werken minder geld krijgt uitgekeerd dan verwacht. "Dat is wel een punt", zegt hoogleraar pensioenrecht Erik Lutjens. "De waarde van het pensioen aan het begin van je loopbaan heeft meer betekenis vanwege de langere beleggingsmogelijkheden."

Beter pensioen

In het nieuwe stelsel wordt de premie voor iedereen gelijk, terwijl de kosten van het pensioen voor ouderen hoger zijn. "Dat zijn twee factoren waardoor het pensioen voor oudere werknemers minder gaat opleveren en dat is wel een aandachtspunt", aldus Lutjens.

Wel is de verwachting dat dit uiteindelijk verbetert, zegt Lutjens. Omdat pensioenfondsen geen grote buffers meer hoeven aan te leggen kunnen ze wel grotere risico's nemen en daarmee ook hogere rendement behalen. De verwachting is dat de hoogte van de uitkeringen in de toekomst dus hoger komt te liggen dan in het oude systeem het geval is.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie