Economie
AVROTROS

Bitcoin-onderzoeker Bert Slagter: 'Door teisteringen wordt bitcoin volwassener'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Bitcoin-onderzoeker Bert Slagter: 'Door teisteringen wordt bitcoin volwassener'

De opmars van de bitcoin en andere cryptomunten leek niet te stuiten sinds Elon Musk er in februari zijn zegen over had uitgesproken. Nu zijn deze week de koersen, na onder andere negatieve uitlatingen van Musk, gekelderd met 38 procent in één week. Waarom is de liefde bekoeld? Bert Slagter, wiskundige en bitcoin-onderzoeker van BitcoinAlpha.nl, vertelt erover bij Humberto.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"De vraag is bij alles wat er gebeurt: overleeft bitcoin dit? Bitcoin is niet een geldsysteem waarbij een overheid mensen dwingt het te vertrouwen. Het is een geldsysteem dat mensen vrijwillig gebruiken, uit zichzelf. Dat betekent dat het op allerlei manieren wordt getest. Duizenden hackers proberen het te hacken, ontwikkelaars worden beïnvloed en overheden proberen het te verbieden. Toch heeft bitcoin het elke keer overleefd en is het niet doodgegaan", vertelt Bert Slagter.

Achtbaan

In de persoon van Elon Musk was er volgens Slagter een ander fenomeen gaande. "Elon Musk is niet zomaar een man, het is de man met de allergrootste microfoon van de wereld voor zijn mond. Met 55 miljoen volgers op Twitter staat alles wat hij zegt binnen twintig minuten op de voorpagina van Bloomberg en Reuters."

Slagter voegt toe: "Elon Musk zegt dus dingen over de bitcoin, waar allerlei mensen op reageren. Hij heeft dus eigenlijk het zetje gegeven. Maar nu we terugkijken, zien we dat bitcoin dit dus wéér heeft overleefd. We weten dus dat we niet in paniek hoeven te raken als mensen iets schreeuwen op Twitter of ergens anders. Op die manier wordt een munt als bitcoin dus volwassen door alle teisteringen heen."

Recente kopers verkochten hun munten

Door de koerskeldering van bitcoin verkochten veel mensen de afgelopen weken hun munten. Volgens Slagter is er een duidelijk patroon te zien in wie dit deden. "Het zijn de mensen die in de afgelopen zes maanden hebben gekocht. Mensen die daarvoor hebben gekocht, denken: wat maken jullie je druk? Zij hebben allemaal nog steeds winst, omdat ze hebben ingekocht toen de bitcoin nog niet zoveel waard was."

"Het verschil zit hem dus in de mensen die voor de eerste keer in de achtbaan stappen en de mensen die het ritje al hebben gemaakt. De eerste keer in de achtbaan is eng en spannend, maar de tweede en derde keer zijn leuk en opwindend."

Kansen en risico’s

Volgens Slagter zit bitcoin wat betreft beleggen aan de meest opportunistische en agressieve kant van het spectrum. "Het is dus niet de kant waar je een heel groot deel van je vermogen aan toewijst. Dat is ook waarom professionele investeerders bitcoin zo interessant vinden. Zij zeggen: ik neem 95% veilig en 5% bitcoin. Het maximale risico om 5% te verliezen is dan te overzien, terwijl de maximale upside erg hoog is als bitcoin opeens keer tien gaat. Dat is dus een manier hoe je de koersschommelingen en de kansen en risico’s met elkaar in evenwicht brengt."

Bekijk hier het gehele gesprek met Bert Slagter:

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie