Economie
AVROTROS

Politiek draait om de pegels

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek draait om de pegels

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gaat het eigenlijk maar om een ding: de economie. De allocatie van schaarse goederen is namelijk toch wat politiek uiteindelijk behelst. Met twee academici van de generatie die onze toekomst moet vormgeven en een oudgediende op het Binnenhof duikt dr Kelder in de economische vraagstukken die er deze verkiezingen toe doen.

It's the economy, stupid (deel I)

Video niet beschikbaar

Journalist en historicus Leonard Ornstein spitte in de aanloop naar de uitzending alle partijprogramma's door. Bestaanszekerheid − whatever that may be − is momenteel een thema dat bij alle partijen terugkomt. Of nou ja, bij álle partijen? De SP rept er in het programma gek genoeg niet in die precieze bewoordingen over.

Toeslagen

Voor dr. Vinzenz Ziesemer, directeur van het Instituut voor Publieke Economie, raakt het thema bestaanszekerheid aan een subject dat hij met buitengewone interesse volgt: het toeslagenstelsel. Ziesemer is voor een herziening, zodat burgers niet meer per abuis in de problemen raken. Zijn devies: schaf de toeslagen af en richt je belastingstelsel opnieuw in zodat je per saldo op dezelfde herverdeling als nu uitkomt.

It's the economy, stupid (deel II)

Video niet beschikbaar

Marktwerking

Een doorn in het oog van dr. Jasper Lukkezen, hoofdredacteur van economenvakblad ESB, is de politieke discussie over marktwerking. Minder marktwerking is volgens hem namelijk niet altijd de oplossing. Kijk liever per sector wat daadwerkelijk de onderliggende problematiek veroorzaakt. Vaak zit dit hem op dit moment in personeelstekorten, zo stelt Lukkezen, en die los je niet op met meer of minder marktwerking.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie