Economie
EO

Invloedrijke econoom Lans Bovenberg wil dat het economieonderwijs op de schop gaat: 'Economie studeren maakt je egoïstisch'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Invloedrijke econoom Lans Bovenberg wil dat het economieonderwijs op de schop gaat: 'Economie studeren maakt je egoïstisch'

Lans Bovenberg geldt als één van de invloedrijkste economen van ons land en hij wil dat ons economieonderwijs op de schop gaat. Want wie economie studeert is of wordt egoïstisch, zegt hij. ‘Het heeft mij ook niet socialer gemaakt’, zegt hij in Geld of je Leven.

Het mensbeeld wordt in het huidige economieonderwijs niet goed gepresenteerd, vindt Bovenberg. Het is nog gebaseerd op een mens als rationeel wezen, die altijd kiest vanuit eigenbelang. “Het wordt als feit gepresenteerd dat wanneer het individuele belang botst met het collectieve, de mens dan altijd voor zichzelf kiest. Dus het economieonderwijs leidt tot egoïstische mensen. Economie studeren heeft mij ook niet socialer gemaakt.”

Hij wil dat het vak daarom op de schop gaat, omdat blijkt dat mensen ook hechten aan rechtvaardigheid, of iets betekenen voor een ander. “We moeten leren dat we zowel rationeel als emotioneel zijn. En dat dat soms met elkaar botst.”

Nieuw pensioenstelsel

Bovenberg stond aan de basis van het nieuwe pensioenstelsel waarover de Eerste Kamer morgen stemt. Hij denkt dat het nieuwe stelstel de risico’s beter verdeeld over de generaties. “Ik ben er bijzonder enthousiast over. Het nieuwe stelstel is goed voor het vertrouwen in de samenleving en tussen de generaties onderling, want nu gaan jong en oud steeds ruziënd over straat.”

Critici waarschuwen dat het nieuwe stelstel tot onzekerheid leidt. Onder andere het Wetenschappelijk Instituut van het CDA, waar Bovenberg lid van is, vreest dat het ‘een ramp wordt’. Volgens Bovenberg is het huidige stelsel juist doodziek. “We hadden vroeger onze mond vol van garanties, maar die werden helemaal niet waargemaakt."

Rechtszaken

Wel vreest hij dat er rechtszaken aangespannen zullen worden over de komst van het nieuwe pensioenstelsel, zoals dat ook bij de spaartaks gebeurde. “Niet iedereen heeft er vertrouwen in dat die 1500 miljard goed overgezet gaat worden naar het nieuwe stelsel. Dat is inderdaad een risico.” Toch denkt hij niet dat eventuele rechtszaken voor veel problemen gaan zorgen. “Er spelen hier hele belangrijke collectieve belangen, die groter zijn dan individuele belangen."

Ster advertentie
Ster advertentie