Economie

Banken moeten miljarden opzij zetten vanwege hoge huizenprijzen
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Banken moeten miljarden opzij zetten vanwege hoge huizenprijzen

Banken worden verplicht om meer buffers achter de hand te houden voor de hypotheken die ze verstrekken. Toezichthouder De Nederlandsche Bank is bang voor zware klappen voor de banken mochten de huizenprijzen instorten. Daarom moeten ze zich van de toezichthouder beter voorbereiden.

Het komt erop neer dat Nederlandse banken in totaal 3 miljard euro extra aan kapitaal moeten aanhouden. De maatregel gaat volgend jaar in.

De Nederlandsche Bank wijst erop dat de huizenprijzen de afgelopen jaren hard zijn gestegen. Maar de inkomens van huizenbezitters groeiden minder hard mee. Als de huizenprijzen instorten, kunnen consumenten in problemen komen en bestaat de kans dat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Uit zwaarweerscenario's van toezichthouders blijkt dat de verliezen bij banken fors kunnen oplopen. Daarom vindt De Nederlandsche Bank het dus beter om extra buffers aan te leggen. Dat kan wel gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Die zou kunnen oplopen, maar volgens de toezichthouder is dat een beperkt effect. Volgens een schatting stijgt de rente met 0,02 procent door de maatregel.

Advies

Vorige maand kwam het European Systemic Risk Board met het advies aan elf landen om maatregelen te nemen, waaronder Nederland. Daarin werd ook geadviseerd om het maximumbedrag dat consumenten kunnen lenen verder te verlagen.

Ster advertentie
Ster advertentie