Economie
EO

'Als je zo succesvol wil zijn als Elon Musk, moet je meedogenloos zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als je zo succesvol wil zijn als Elon Musk, moet je meedogenloos zijn'

Elon Musk is weer officieel de rijkste man op aarde, ondanks dat hij Twitter lijkt te leiden als een dictator. Tech-ondernemer Ben van der Burg snapt dat wel: "Musk is helemaal gek, maar we hebben ons kapitalistische systeem zo vormgegeven dat het noodzakelijk is om meedogenloos te zijn", zo zegt hij in Geld of je Leven.

Musk zorgt voor onrust bij Twitter, maar blijft succesvol: hoe kan dat?

Bij Twitter werden dit weekend ongeveer 200 mensen ontslagen, zo meldde de New York Times. Sommigen kwamen erachter doordat ze niet meer in hun mail konden. Een medewerker die eerlijk tegen Musk durfde te zijn, zou op staande voet zijn ontslagen.

Zijn andere bedrijven, Tesla en SpaceX, leidt Musk bij tijd en wijle ook als een sekteleider, zegt Van der Burg. "Bij SpaceX huurde hij de 100 slimste mensen van de wereld in, die raketten konden bouwen. Ze moesten werken van 8 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds en ook op zaterdag. En ze deden het allemaal. Na een half jaar zei hij: we moeten eigenlijk op een atol wonen in de Stille oceaan en ze gingen allemaal… Hij krijgt het dus voor elkaar dat mensen zo hard voor hem werken en dan bereik je dus wel wat…"

Zelf zou Van der Burg er best willen werken. "Het lijkt me heel erg gaaf en goed als je drie of vier jaar in zo’n sekte, in complete gekte, werkt. Dan leer je of je dat wilt of niet", zegt hij. Overigens hoeft Musk nu niet te bellen, want Van der Burg zit niet meer in de juiste levensfase.

Steeds extremer

Tech-investeerder Janneke Niessen is wat minder enthousiast. "Hij wordt steeds extremer en gaat steeds vreemdere dingen doen", zegt ze. "Als je ziet hoe hij mensen ontslaat, dan vind ik dat heel onprofessioneel. Hij komt afspraken niet na, hij betaalt de huur niet. Hij beschuldigt mensen op Twitter van dingen, waar vervolgens zijn hele trollenleger achteraan gaat."

Hameren op hard werken is niet erg, vindt Niessen. "Mensen kunnen zelf de keuze maken of ze hard willen werken of niet, maar Musk is gewoon respectloos", stelt ze.

Zelf investeert Niessen in SpaceX, maar ze twijfelt er wel aan. "Toen ik die investering deed vond ik Musk nog niet zo extreem als nu. De dingen die hij zegt hebben impact op de koersen van die bedrijven. Met zijn gedrag wordt hij steeds meer een liability voor zijn bedrijven. En dat is zó zonde want in de basis doen die goede dingen."

Ook Van der Burg heeft wel kritiek. Niet alleen keihard zakendoen is iets te waarderen, ook andere waarden zijn belangrijk. "Hij is natuurlijk niet goed voor mensen, dat moet je zeker meenemen. Duurzaamheid en inclusiviteit zijn ook belangrijk", vindt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie