Economie
AVROTROS

Nederlandse banken niet veilig voor overstromingen: bijna de helft van de buffers kan worden weggevaagd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse banken niet veilig voor overstromingen: bijna de helft van de buffers kan worden weggevaagd

Econoom van De Nederlandsche Bank (DNB) David-Jan Jansen vindt dat Nederlandse banken meer rekening moeten houden met de gevolgen die extreme weersomstandigheden op hun financiële buffers kunnen hebben. "Het gaat niet om wat er vandaag gaat gebeuren of volgende week. Maar wat er de komende decennia op het spel kan staan", zegt hij in Blok&Toine.

Jansen onderzocht de impact van overstromingen op de financiële sector. De uitkomst is zorgwekkend. In het meest extreme scenario met dijkdoorbraken in het westen van het land, kan tot bijna de helft van het bufferkapitaal van de banken worden weggevaagd.

Overstromingen in Limburg

Jansen: "Op het moment dat de schade niet door verzekeraars of de overheid wordt vergoed, krijgen banken ermee te maken. Bijvoorbeeld doordat hun onderpand in waarde daalt."

Dat de economische en maatschappelijke impact van overstromingen groot is, blijkt uit de heftige overstromingen in Limburg afgelopen jaar. "Het was een vreemde gewaarwording om tijdens deze studie te zien wat er gebeurde in Limburg", zegt de econoom. "Ik hoop dat onze studie onderstreept hoe belangrijk het is dat er wat gebeurt."

Klimaattop Glasgow

Jansen hoopt dat banken extreme weersomstandigheden in hun risicomanagement gaan meenemen. "Ik hoop dat mensen in de financiële sector en bij banken aan de hand van onze methodes ook hun eigen berekeningen gaan maken."

De klimaattop in Glasgow deze week is volgens hem een plek om met oplossingen te komen voor dit complexe probleem.

Ster advertentie
Ster advertentie