Binnenland
MAX

Geld terug na noodweer op vakantie? Zo zorg je daar het beste voor!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geld terug na noodweer op vakantie? Zo zorg je daar het beste voor!

Hagelstenen zo groot als golfballen, bosbranden, modderstromen. Menig vakantieganger heeft deze zomer al te maken gehad met flink wat noodweer. Wat wordt er dan eigenlijk wel en niet vergoed door je annulerings- of reisverzekering? Ombudsman Jeanine Janssen van Omroep Max legt in Villa VdB de verschillende verzekeringen uit: "En lees de kleine lettertjes!"

Last van noodweer op vakantie? Dit wordt er wel en niet vergoed

Ze is meteen duidelijk; het hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Janssen: "Vooraf of ter plekke annuleren maakt verschil. Vooraf annuleren omdat je bang bent voor noodweer, dat kan niet. Ben je ter plekke en dekt jouw reisverzekering de annulering? Dan kan je het wel doen."

Hagelstenen op je auto

Hoe zit het dan met de caravan of auto die beschadigd is geraakt door bijvoorbeeld hagelstenen zo groot als golfballen? "Schade daaraan valt weer onder je normale autoverzekering. Als je alleen een WA-verzekering hebt, dan vallen hagelstenen daar waarschijnlijk niet onder. Want dat valt onder de allriskverzekering." In andere woorden; met een gewone WA-dekking heb je dan dus gewoon pech.

Reisverzekering

Wat dekt de reisverzekering dan? "Die is er eigenlijk voor dingen waar je ter plekke schade oploopt. Als je bagage zoek raakt bijvoorbeeld", zegt Janssen. En in de reisverzekering zitten ook vaak aanvullende ziektekostenverzekeringen bij. Die komt van pas als je in een buitenlands ziekenhuis belandt en de kosten hoger zijn dan de normale Nederlandse zorgkosten.

Calamiteitenfonds

Hoe moet je je dan wel verzekeren tegen schade door natuurrampen? Er zijn speciale polissen waarbij dit gedekt wordt. Vroeger bestonden die niet, legt Janssen uit: "Daarom is het Calamiteitenfonds opgezet voor mensen die een pakketreis hebben. Dat fonds vergoedt de kosten als je een pakketreis hebt geboekt en zich een calamiteit voordoet. Dat is ontstaan omdat het er niet was. Maar inmiddels hebben sommige verzekeringen ook een clausule die je apart kan boeken die ook een vergoeding geven." Maar daarvoor geldt dat je die goed moet lezen, stelt Janssen. Zij concludeert dat je via het Calamiteitenfonds het beste gedekt bent als je een pakketreis hebt geboekt.

Goede voorbereiding

Maar het belangrijkst? Als je na een verregende vakantie met schade door natuurrampen geld terug wil, zorg dan dat je voorbereid bent. De beste tip van Janssen? Check goed je verzekering voordat je op pad gaat, hoe vervelend dat ook is. "Door klimaatverandering kan je vaker te maken krijgen met noodweer. Dus is het handig om vooraf je papieren er even bij te pakken en te bekijken wat je kan overkomen. En daar dan op voor te sorteren. En lees ook de kleine lettertjes, daar lees je of je verzekerd bent. Want ben je niet goed verzekerd? Dan is het gewoon pech."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie