Economie
NOSNTR

Veel minderjarigen kopen nu, maar betalen achteraf: 'Heel risicovol'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel minderjarigen kopen nu, maar betalen achteraf: 'Heel risicovol'

Bijna 600.000 keer heeft een minderjarige vorig jaar spullen gekocht met 'koop-nu-betaal-later'. De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over de risico's van achteraf betalen. Betaaldiensten als Klarna en Riverty zouden jonge en kwetsbare consumenten te makkelijk verleiden om schulden te maken.

Video niet beschikbaar

Nu vallen deze diensten nog niet onder de Europese richtlijnen voor consumentenkrediet, waardoor de regels minder streng zijn. Maar dat gaat veranderen vanaf eind 2026.

Tot die tijd moet de verandering vanuit de sector zelf komen. Vier grote aanbieders - Klarna, Riverty, in3 en Billink - kwamen daarom in oktober met een gedragscode. Daarin beloofden ze onder meer geen diensten meer aan te bieden aan minderjarigen.

Verificatie omzeilen

Kopers moeten tegenwoordig hun leeftijd opgegeven om achteraf te kunnen betalen. Toch zeggen tientallen jongeren tegen de NOS dat ze dit jaar wel spullen hebben gekocht. De een voor een paar tientjes, de ander voor honderden euro's.

Volgens de AFM was het gemiddelde bedrag dat minderjarigen per transactie uitgaven vorig jaar 50 euro.

"Het onderzoek laat zien dat vooral jongeren zich aangetrokken voelen tot die dienst", zegt Christian Meijer, die onderzoek doet naar het geldgedrag van minderjarigen voor het platform Wijzer in Geldzaken.

'Heel risicovol product'

"Het gaat om een heel risicovol product, waardoor je het overzicht over je geldzaken kunt kwijtraken. Je wordt misschien wat minder kritisch als je later hoeft te betalen. De kosten kunnen ook enorm oplopen als je je betaaltermijn mist."

"Minderjarigen zijn nog aan het leren om met geld om te gaan", aldus Meijer. "Achteraf betalen is een goed idee als je bij een hele vage webshop iets koopt, maar als dat niet het geval dan past achteraf betalen niet bij een gezonde levensstijl als het gaat om geld."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie