Economie
KRO-NCRV

Oud-president DNB Nout Wellink waarschuwt voor nieuwe economische klap

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-president DNB Nout Wellink waarschuwt voor nieuwe economische klap

De voormalige president van De Nederlandse Bank, Nout Wellink, waarschuwt voor de tweede economische dip na de coronacrisis. "We zijn ons onvoldoende bewust geweest wat er na zo'n crisis - die vernielingen in de economie heeft aangebracht - gaat gebeuren", zegt Nout Wellink bij 1 op 1.

Nout Wellink is somber gesteld over de alsmaar stijgende inflatie. "Als die inflatie hoger is dan twee procent zal dat hard toeslaan, want onze groei is ook niet zo sterk", zegt hij.

Tweede Klap

De klap die door het gastekort en de hoge energieprijzen wordt veroorzaakt "zal heel snel komen", zo verwacht Wellink. "We kunnen het misschien de komende zes of twaalf maanden voor een deel oplossen, maar er is veel meer aan de hand. We zijn de economie aan het herstructureren."

Dat heeft alles te maken met de aanpak van de klimaatverandering en de digitalisering van de economie. Maar ook waarschuwt Wellink voor de tweede dip na de coronacrisis toen onze economie enorme duikvlucht naar beneden maakte. "De tweede klap komt meestal harder aan dan de eerste, want dan is het systeem al verzwakt."

Volgens de oud-DNB-president betekent dat een periode van weinig groei en banenverlies. Wanneer die tweede klap komt, weet hij niet, maar zijn gevoel zegt dat "die zeker zal komen".

Ster advertentie
Ster advertentie