Economie
WNL

Ingrid Thijssen: 'Politiek Den Haag zet bijl aan verdienvermogen Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ingrid Thijssen: 'Politiek Den Haag zet bijl aan verdienvermogen Nederland'

“Heel politiek Den Haag kijkt met oogkleppen op naar de werkelijkheid”, zo luidde het oordeel van VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen dinsdagochtend in Sven op 1. Nu het er op lijkt dat het kabinet de lasten van het bedrijfsleven zal verzwaren om financiële tegenvallers van de voorjaarsbegroting op te vangen, hoeft Den Haag niet te rekenen op applaus van de werkgevers.

“Ik ben niet vaak boos, maar nu echt chagrijnig”, verzucht Thijssen tegenover Sven Kockelmann. “Door de pandemie en de oorlog in Oekraïne zitten we in een ongelofelijk onzekere tijd.” Volgens Thijssen wordt de rekening in slechte tijden te vaak neergelegd bij het bedrijfsleven. “Wij worden als een soort pinautomaat gebruikt”, aldus de werkgeversvoorvrouw. “Vorig jaar kregen we ook al met een structurele lastenverzwaring van 3 miljard euro te maken. Dat is onverstandig, want van het geld dat het bedrijfsleven verdient worden de leraren en agenten betaald.”

Financiële tegenvaller kabinet

Een aanzienlijk deel van de financiële tegenvallers waar het kabinet mee te maken heeft, is de zogeheten ‘spaartaks’ – een onrechtmatige belasting op beleggingen en spaargeld die de afgelopen jaren is geheven.

Gedupeerden dienen daarvoor te worden gecompenseerd, maar Thijssen vindt dat die “eenmalige tegenvaller” niet hoeft worden gecompenseerd op de begroting. “Zo’n bedrag kun je ook in het saldo laten lopen. Dat is ook helemaal geen probleem, want onze staatsschuld ligt op 52 procent. Het kabinet moet daar niet al te ingewikkeld over doen.”

Thijssen is somber over de economische vooruitzichten in het land. “De ondernemersinflatie ligt al op 20 procent. Als het ondernemers lukt om die stijging door te laten vloeien in de prijs, kan de algemene inflatie over heel 2022 op acht procent te komen liggen.”

Ingrid Thijssen (VNO-NCW) (26 april 2022)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie