Economie
EO

Kinderopvang piept en kraakt: 'Verdeel parttimers beter over de week'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderopvang piept en kraakt: 'Verdeel parttimers beter over de week'

Werkgevers in Nederland moeten de werkdagen van hun parttimers beter verdelen over de week, om zo de druk in de kinderopvang gelijkmatiger te verspreiden. Dat zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink), in Dit is de Dag. "We zouden ook eindelijk eens af moeten van het model dat er op maandag, dinsdag donderdag een hele grote vraag naar kinderopvang is en op woensdag en vrijdag niet. Alle Nederlandse werkgevers zijn aan zet."

Kinderopvang-contracten worden opengebroken: hoe zorgelijk is dit?

Video niet beschikbaar

Deze week kregen verschillende ouders in Amersfoort vervelende post in de bus. Hun kinderopvangorganisatie Ska breekt het contract open en kan bijvoorbeeld niet meer drie maar nog maar twee dagen opvang per week aanbieden. Van zo'n 200 kinderen krijgen de ouders nu dus een probleem teruggelegd dat ze nu zelf maar moeten gaan oplossen.

Jellesma is niet te spreken over de manier waarop Ska gecommuniceerd heeft over de aanpassing van contracten met ouders. "Ska heeft eerst de pers ingelicht en pas een week later alle ouders ingelicht." Bovendien vindt hij dat een andere aanpak mogelijk was geweest: "Ze hadden simpelweg de pijn over alle ouders kunnen verdelen. Alleen dat was de moeilijke weg, in plaats van de makkelijke weg die ze nu gekozen hebben."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Out of the box oplossingen

Volgens de Boink-voorzitter zijn de personeelstekorten in de kinderopvang zo hoog, dat het tijd is voor out of the box oplossingen om het probleem echt op te lossen. Naast een betere spreiding van dagen noemt hij bijvoorbeeld de optie om kinderopvangmedewerkers te verleiden om meer uren te gaan merken. "Als een derde van de kinderopvangmedewerkers een dagdeel meer gaat werken, is het hele probleem opgelost." Jellesma roept het kabinet op om iets te doen aan het toeslagensysteem. "Parttimers die meer gaan werken merken dat nauwelijks in hun portemonnee, ze zitten in lage inkomens, toeslagen verdwijnen. Dus moet het kabinet een rol spelen."

Een andere oplossing die Jellesma aandraagt is om per dag minder uren opvang aan te bieden. "In Nederland is de kinderopvang elf uur per dag open. De werkelijkheid is dat 85 procent van de ouders geen behoefte heeft aan die elf uur, die hebben genoeg aan negen uur", aldus de voorzitter van Boink. "Alle andere oplossingen helpen een klein beetje, maar niet genoeg."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie