Economie
KRO-NCRV

De strijd tegen woekerhuren: 'Geen enkele huurder zou te veel geld moeten betalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De strijd tegen woekerhuren: 'Geen enkele huurder zou te veel geld moeten betalen'

Een beschimmelde woning van bijna 2000 euro, of een kamer van 20 vierkante meter voor meer dan 1000 euro. Door de wooncrisis wonen huurders in de vrije sector vaak in slechte huizen en wordt woekerhuren bevorderd. Slechts een half procent van de nieuwe huurders in de vrije sector liet vorig jaar hun huurprijs toetsen. "Veel huurders zijn niet op de hoogte van de wetten en regelingen", zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond in Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Woonbond lanceerde op 9 februari het Meldpunt Woekerhuur waarbij mensen die te veel voor hun huur betalen gevraagd werden om hun ervaringen te delen. "We hebben ruim driehonderd reacties ontvangen, twee derde hiervan gaat over de slechte kwaliteit van de woningen tegenover een hoge huurpijs", zegt Winkels.

Vandaag in de kamer wordt de wet Betaalbare Huur behandeld. Deze wet dient ervoor te zorgen dat verhuurders een huurprijs vragen die past bij de kwaliteit van de woning.

Krapte woningmarkt

Het is lastig om een sociale huurwoning te krijgen. "De wachtlijsten zijn al snel meer dan tien jaar", zegt Winkels. "Dan kom je in de commerciële verhuur en daar zijn de prijzen heel erg hoog. Ze mogen daar nu vragen wat ze willen." Winkels geeft aan dat mensen vaak al blij zijn om überhaupt een woning te vinden en daardoor niet geneigd zijn direct in conflict te gaan met de huisbaas. Terwijl de huurprijs juist in de eerste zes maanden van het huurcontract aangevochten kan worden.

Waterval in de woonkamer

"Wanneer het regent vormt zich hier een waterval door de woonkamer, dat is nog maar het begin aan gebreken. De muren zitten hierdoor vol met schimmel", vertelt een huurder die zich meldde bij het Meldpunt. "De beheerder zeggen dan dat ze ermee bezig zijn en dat het druk is, maar ik heb het vermoeden dat ze het maar uitstellen." De reden dat mensen er wonen is omdat zij niet in staat zijn kosten te maken voor een verhuizing of een koopwoning.

Huurcowboys

Binnen de nieuwe wet wordt de waarde van woningen in punten verdeeld. Afhankelijk van de hoeveelheid faciliteiten, wordt de huurprijs bepaalt. De gemeente wordt volledig verantwoordelijk gesteld voor de handhaving van deze nieuwe wet. "De vraag is wat de gemeente gaat doen en in hoeverre verhuurders zich gaan gedragen", zegt Winkels. “Deze regeling kan de cowboys, die woningen hebben gekocht om ze voor een te hoge prijs te verhuren, uit de markt te drukken. Huurders mogen verhuurders te allen tijde aanklagen." Daarop benadrukt Winkels nogmaals de noodzaak van de nieuwe wet. "Wat ons betreft moet geen enkele huurder te veel geld betalen, zolang er een wooncrisis is."

Een uitzending van Pointer over huurders in de knel, is donderdag 4 april om 20:25 te zien op NPO2

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie