Naar homepage
Economie

Steunpakket KLM voor 3,4 miljard (1 miljard lening, 2,4 miljard garantie)

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steunpakket KLM voor 3,4 miljard (1 miljard lening, 2,4 miljard garantie)

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over een steunpakket voor KLM van 3,4 miljard euro. Het gaat om een lening van 1 miljard en 2,4 miljard als garantie voor commerciële leningen. Over dat laatste gedeelte heeft KLM zelf afspraken gemaakt met banken.

Waarom is KLM de regering zoveel waard? Politiek verslaggever Wilco Boom legt uit in NOS Radio 1 Journaal.

Het pakket is bedoeld om de coronacrisis te overleven, maakte minister Hoekstra bekend. Meer steun is niet uitgesloten, zei Hoekstra.

Het kabinet kondigde al op 24 april aan dat het kabinet KLM met een bedrag tussen de 2 en 4 miljard euro zou steunen. Maar de details moesten nog worden uitgewerkt. Dat heeft dus twee maanden geduurd.

De afgelopen tijd zijn veel gesprekken gevoerd met onder meer de Franse staat, de banken en moederbedrijf Air France-KLM.

De discussie spitste zich toe op de kosten en wie precies de macht krijgt. Hoekstra wil dat KLM laat zien dat het toekomstbestendig is: de kosten zijn nu te hoog.

Verder wilde het kabinet voorkomen dat Nederlands belastinggeld bij de Franse tak van Air France KLM terecht zou komen.

De Franse regering kondigde al eerder aan een steunpakket voor Air France aan ter waarde van zo'n 7 miljard.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie