Economie
EO

'Een deel van de complottheorieën rondom het WEF zijn wel te plaatsen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een deel van de complottheorieën rondom het WEF zijn wel te plaatsen'

In het Zwitserse Davos is het World Economic Forum begonnen. Rondom deze jaarlijkse conferentie gaan veel complottheorieën, zeker de laatste jaren. Financieel journalist Martin Visser van De Telegraaf snapt dat wel: "Het is natuurlijk wel een heel kleine groep die praat over de problemen van alle gewone mensen in de wereld, dat geeft een unheimisch gevoel."

Martin Visser over het WEF

De afgelopen jaren zag hij de complottheorieën groeien, zeker door de coronacrisis. Op sociale media wordt de baas van het WEF, Klaus Schwab, gezien als een soort kwade genius die de hele wereld wil overnemen. Volgens Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren pleit het WEF er "openlijk voor om de coronacrisis te misbruiken om een totaliaire controlestaat uit te rollen", zo zei hij in de Tweede Kamer. Dat onder andere premier Rutte en minister Kaag naar Davos gaan, vindt hij dan ook niet kunnen.

Martin Visser is regelmatig in Davos geweest, namens De Telegraaf, maar slaat dit jaar een jaartje over. Het is een vrij bijzondere bijeenkomst, zegt hij. "Er loopt echt de wereldtop. Bekende wetenschappers, politici, en zelfs popsterren. Je loopt er gewoon tegenaan. Iemand stond tegen me aan te kletsen in de koffiecorner, ik kende hem niet, maar dat bleek de premier van Luxemburg", vertelt hij. "Dat is voor die mensen fijn, want ze kunnen ongestoord met elkaar kletsen. Dat is natuurlijk wel enorm elitair…" vertelt hij.

Rutte heeft er meestal zo’n 20 á 25 één-op-één-gesprekken per dag, vertelt Visser. Dit jaar spreekt hij onder meer topmensen van Intel en Mitsubishi, maar eerder sprak hij ook met Tim Cook van Apple en Jack Ma van Alibaba. "Hij houdt daar waarschijnlijk een promopraatje voor Nederland", denkt Visser.

Complottheorieën

Visser snapt dat mensen een unheimisch gevoel krijgen van het WEF. "Het is natuurlijk feitelijk waar dat grote bedrijven forse bedragen moeten aan betalen aan de stichting World Economic Forum om daar aanwezig te zijn. Ze kopen eigenlijk toegang tot de politieke top die daar ook is", vertelt hij. "Of er dealtjes worden gesloten is niet openbaar, maar je voelt wel dat er iets gebeurt. Het heeft alle ingrediënten waardoor je denkt: wiens belang wordt hier eigenlijk gediend?"

Wat de Telegraaf-journalist betreft zou er wel wat meer transparantie mogen zijn. "Dat begint echt te knellen", zegt hij. "Je weet natuurlijk dat er op het allerhoogste niveau een-tweetjes zijn. Dat is niet meer van deze tijd", vindt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie