Pieter Hasekamp (CPB): oorlog Oekraïne heeft forse gevolgen voor onze koopkracht
- Nieuws
- Pieter Hasekamp (CPB): oorlog Oekraïne heeft forse gevolgen voor onze koopkracht
De aanval op Oekraïne en de economische gevolgen daarvan gaan grote invloed hebben op de koopkracht van veel Nederlanders. Daarbij pakken de effecten ook nog eens ongelijk uit, zegt directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB). Volgens hem is er dan ook aanleiding voor het kabinet om "iets extra’s" te doen voor de koopkracht.
Directeur Pieter Hasekamp over de nieuwe studie van het Centraal Planbureau
Video niet beschikbaar
"Bij een crisis zijn de gevolgen altijd oneerlijk verdeeld. Het maakt veel uit wat je verdient en wat voor soort energiecontract je hebt of hoe goed je huis is geïsoleerd. Maar de mensen die hard worden geraakt door prijsstijgingen, zoals minima, kunnen dat dus ook minder goed opvangen."
Het kabinet heeft al extra geld uitgetrokken voor die groepen, maar volgens Hasekamp moet daar nu opnieuw naar gekeken worden. "Ik denk inderdaad dat er aanleiding is om wat extra’s te doen."
De economie is niet het eerste waar je aan denkt bij een oorlog, benadrukt Hasekamp. "Maar dit heeft nou eenmaal ook economische gevolgen. Kijk naar de energieprijzen: we maken ons zorgen dat die zich gaan doorvertalen naar andere gebieden, zoals voedsel. Op ten duur kan de inflatie zich verbreden naar bijvoorbeeld een loon-prijsspiraal. Dan kom je in een scenario, zoals in de jaren 70, waarin forse ingrepen nodig zijn om de inflatie omlaag te krijgen. Dat heeft grote economische gevolgen."
Terugval
Het CPB, een belangrijke adviseur van het kabinet, publiceert vandaag een rapport waarin het ingaat op de ontwikkeling van het inkomen van Nederlanders tijdens het eerste coronajaar. Belangrijke conclusie is dat een groot deel van de flexibele arbeidskrachten en zelfstandigen te maken heeft gekregen met een terugval in inkomen, en ook weinig financiële buffers heeft om de gevolgen op te vangen.
"Dat leidt bij veel mensen tot forse financiële problemen," aldus Hasekamp. "We zullen echt moeten kijken naar de organisatie van de arbeidsmarkt. Als mensen zelf geen buffer op kunnen bouwen moeten ze eerder sociale zekerheid kunnen opbouwen en bescherming krijgen. Nu zijn bepaalde groepen te weinig beschermd en zijn de verschillen tussen werknemers en mensen met een flexcontract te groot."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.