We moeten meer werken, maar steeds meer mensen kiezen juist voor een kortere werkweek
- Nieuws
- We moeten meer werken, maar steeds meer mensen kiezen juist voor een kortere werkweek
De economie knarst en piept: er zijn urenlange wachttijden op Schiphol, warmtepompen kunnen niet worden geïnstalleerd en vorige week was zelfs de Ketheltunnel dicht door ziek personeel. De SER vindt dat we meer moeten werken, maar we wíllen juist minder werken, becijferde het CBS vorig jaar. Sommige mensen kiezen er uitdrukkelijk voor om minder te werken, zoals Annika van Veen: "Het was alsof werk in de weg stond van wat ik daadwerkelijk wilde."
Waarom werken we eigenlijk?
Video niet beschikbaar
Annika van Veen had twee banen en besloot er eentje op te geven. Ze werkt nu drie dagen en is nu een stuk gelukkiger. "Er zijn zoveel mogelijkheden buiten werk, maar die kon ik nooit doen toen ik fulltime werkte", vertelt ze. "Symposia, schrijven, boeken lezen, daar kwam ik niet toe."
Van Veen schreef een opiniestuk in Trouw, met als veelbetekenende titel 'Om te floreren, mogen we best wat minder hard werken'.
Meer werken
Psycholoog en schrijver Thijs Launspach hoort dit vaker: "Het is moeilijk om de precieze cijfers te vinden, maar ik hoor het heel vaak bij bijvoorbeeld jonge artsen en jonge advocaten", vertelt hij. "Mensen vinden werk niet het het enige wat belangrijk is in het leven”, vertelt hij. Mensen vinden ook andere dingen belangrijk: zoals een sociaal leven, vrijwilligerswerk, mantelzorg of het "goed bestieren van het BV gezin", aldus de schrijver.
De SER bracht deze week een rapport uit waarin meer uren werken als oplossing wordt aangedragen voor het personeelstekort in de zorg en in het onderwijs. Als mensen meer uren maken, zijn er minder tekorten.
Zingevingscrisis
Launspach, wie boeken schreef over burn-outs vindt 'meer werken' niet per se een goed idee. Hij ziet juist enorme problemen omdat mensen zoveel werken. Een burn-out komt niet per se alleen maar door het aantal uren, vertelt hij: "Er is sprake van een betekeniscrisis", vindt hij. "Veertig procent van de Nederlanders geeft aan hun eigen werk zinloos te vinden. Een bullshitbaan. Als je baan geen betekenis heeft, wordt heel moeilijk om dit op lange termijn vol te houden."
Predikant en theoloog Bas van der Graaf kreeg te maken met een burn-out en probeert nu jongeren te helpen die ermee kampen. Hij denkt inderdaad ook dat er een zingevingscrisis is. "Mensen raken soms vervreemd van zichzelf, aan wat hen ten diepste draagt", zegt hij. Volgens de theoloog zijn we met z’n allen gaan geloven in een verhaal dat niet per se de waarheid is: "Dat geld voor ons een motor is om harder te gaan werken, of status, dat zit heel diep. Het is verdraaid moeilijk om daaruit te stappen", stelt hij.
Personeelstekort
Maar hoe kan het personeelstekort in de zorg en het onderwijs dan wél worden opgelost. Launspach heeft hier wel een oplossing voor: meer betalen. “We zitten in een situatie waarin een verpleger die al twintig jaar ervaring heeft maximaal 40.000 euro verdient, terwijl dat minder is dan een junior consultant als hij begint in een grote corporate. Dan moet je niet raar opkijken dat mensen daarheen gaan en er een tekort ontstaat bij essentiële beroepen…”
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.