dr Kelder en Co - podcasts
AVROTROS

Jortcast XL Bernhard: 'De prins die iets te vaak van geen kwaad wist'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Jortcast XL Bernhard: 'De prins die iets te vaak van geen kwaad wist'

Al in 1996 wees historicus dr. Gerard Aalders er op dat Bernhard lid moest zijn geweest van Hitlers partij, ondanks alle ontkenningen van de prins zelf en de pogingen van verschillende hoogwaardigheidsbekleders dit nieuws te verhullen. Jort Kelder nodigde Aalders uit voor zijn extra lange podcast om nog eens te verklaren hoe het kan dat het nog zo veel jaren heeft moeten duren en het tastbare bewijs moest worden geleverd voordat we overtuigd waren dat de prins toch echt had gelogen over zijn lidmaatschap.

#663 - Jortcast XL - Bernhard, de prins die iets te vaak van geen kwaad wist - De Jortcast

Het was internationaal groot nieuws dat onze wijlen prins Bernhards originele lidmaatschapskaart van de NSDAP was gevonden door de oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief, Flip Maarschalkerweerd. Maar eigenlijk hadden we het al lang kunnen weten. In de Jortcast spreekt Jort Kelder met dr. Gerard Aalders over de ontdekkingen die de historicus in verschillende archieven heeft gedaan over onze koninklijke familie en met name over prins Bernhard, van wie hij al in 1995/1996 de kopie van de lidmaatschapskaart vond in een Amerikaans archief.

Zo spreekt Aalders over hoe Bernhard zich verder verrijkte met onder andere geld dat bedoeld was voor Joodse overlevenden van de Holocaust en het drugsgebruik van Wilhelmina tijdens haar beroemde toespraken voor Radio Oranje.

Gerard Aalders was tot zijn pensioen werkzaam bij het RIOD, het huidige Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) en is schrijver van talrijke boeken over ons koningshuis zoals 'Het Lockheed-Schandaal' en 'Oranje Zwartboek'.

Luister hier naar een podcast met een republikeins tintje.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie