Dit is de Dag
EO

Uitspraken politiechef Woelders over begrip boerenacties: 'Reden voor excuus'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitspraken politiechef Woelders over begrip boerenacties: 'Reden voor excuus'

Begrip van politiechef Willem Woelders voor de boerenacties leidden tot klachten van agenten bij de Nederlandse Politiebond. "Als collega’s hier last van hebben gehad is dat zeker reden voor excuus," reageert politiechef Willem Woelders in Dit is de Dag.

Willem Woelders over de handhaving van de boerenprotesten

In een interview met NRC op 30 juni sprak Woelders zijn begrip uit voor de boerenacties: "Als je denkt dat de politie dit kan stoppen: dat is niet zo. Repressie lijkt mij het allerlaatste waar je het over moet hebben. Want wat doen we om deze protesten te voorkomen? Veel politiemensen hebben begrip voor de positie van de boeren, ik ook."

De politiechef reageert in Dit is de Dag voor het eerst op deze uitspraak: "Ik heb er spijt van dat ik dat ongelukkige frame niet eerder gecorrigeerd heb."

Reden voor excuus

Zijn uitspraken leidde ook tot tweespalt binnen de politieorganisatie. Volgens Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond zijn er bij de vakbonden veel klachten binnengekomen over de uitspraken. "Die agenten willen handhaven op gedrag, niet op sympathie die ze wel of niet hebben voor bepaalde groepen", zegt Struijs.

Politiechef Woelders reageert: "Als collega’s hier last van hebben gehad is dat zeker reden voor excuus, dat is niet de bedoeling van zo’n uitspraak".

Communicatiekans

Vandaag maakte de politie bekend dat er rondom de boerenprotesten meer dan 700 bekeuringen zijn uitgeschreven. Daarnaast zijn er ruim honderd personen aangehouden meldt de politie. Het is niet toevallig dat de cijfers tegelijkertijd naar buiten komen met de reactie van Woelders op zijn eerdere uitspraak: "Dit hoort bij de verantwoording die je als politie hebt en het is ook een kans om een uitspraak die anders geframed is helder uit te leggen".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie