Cultuur & Media
BNNVARA

'Krankzinnige personages' streven naar American Dream in hit-serie 'Tiger King'

foto: Netflix/Instagram @tigerkingnetflixfoto: Netflix/Instagram @tigerkingnetflix
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Krankzinnige personages' streven naar American Dream in hit-serie 'Tiger King'

Combineer tijgers, true crime en country en je krijgt Tiger King. De Netflix-serie is zo'n succes, dat binnenkort een extra aflevering verschijnt. De kracht van de serie? "Gekke plottwisten en de meest krankzinnige personages", zegt Thijs Schrik in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Op sociale media staat het vol met memes over Tiger King en hoofdrolspeler Joe Excotic lijkt een cultstatus te hebben bereikt. "Het is een figuur die je niet loslaat", zegt serierecensent van de NRC Thijs Schrik.

Tiger King is een documentaireserie over Joe Exotic. Hij is een excentriek figuur, "en dat is nog een understatement," zegt serierecensent Thijs Schrik. Exotic heeft een eigen dierentuin met heel veel tijgers die hij zelf ook fokt. Daarnaast heeft Joe Exotic een vete met Carol, een eigenaar van een andere dierentuin, "die zichzelf ook dierenrechtenactivist noemt," vertelt Schrik. "Die vete loopt gruwelijk uit de hand."

Fascinerend en verslavend

Schrik: "De kracht van deze serie is, waarom het in één keer zo'n hype is geworden, is omdat het vol zit met gekke plottwisten en met de meest krankzinnige personages. Het zijn echte mensen maar je kunt ze niet verzinnen, zo gek zijn ze. Het is gewoon fascinerend om naar te kijken. Het is heel erg verslavend, zeker in deze tijd dat we binnen moeten blijven is het misschien wel nog sneller gegaan."

De exotische documentaireserie lijkt ook ietwat op een ontsnapping aan de huidige wereld. Schrik: "Een hele gekke wereld die ook los van onze eigen wereld staat. Een wereld die we niet kennen en dat is wel heel fascinerend om te zien, bijvoorbeeld die handel in tijgers. Joe is excentriek maar er komen ook andere figuren voorbij waarvan je denkt, wat is dit nou dan?"

Route 66, buffels en oer-conservatief

De serie speelt zich af in de staat Oklahoma. "Dat ligt in het midden van het land, net boven Texas," legt Amerikakenner Laila Frank uit. "Route 66 loopt er doorheen. Je moet je voorstellen dat je op je motor erdoorheen rijdt, je ziet rood stof opwaaien, je ziet de buffels in het weiland staan. Er zijn twee steden en voor de rest is het platteland." Daarnaast is het daar "hartstikke, oer-conservatief" zegt Frank, "je vindt er bijna geen democraat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Land of the Free'

Volgens Frank zegt de serie het een en ander over Amerika: "Dit laat een deel van de Amerikaanse cultuur zien die ervan overtuigd is dat je een kleine overheid moet hebben, eigenlijk het liefst geen overheid. Dat vertaalt zich ook in de levenshouding van 'land of the free' en niemand gaat mij vertellen hoe ik mijn leven moet leiden, als ik wilde dieren wil fokken om daar geld mee te verdienen, dan doe ik dat."

Nobody tells me what to do, dus. Frank: "Als het gaat om dit deel van Amerika is het wel een overtuiging die je daar sterk vindt." In de serie komen meerdere 'Amerikaanse elementen' voor, zoals Frank het noemt. Je ziet hoe Joe zijn vader moest beloven om niet naar zijn uitvaart te komen omdat Joe homoseksueel is, je ziet dat Joe zichzelf te pletter wilde rijden: je ziet een gebroken man en die is gegroeid naar iets dat succesvol is op zijn manier.

Buitenbeentjes streven naar 'American Dream'

Frank: "Dat is een ander Amerikaans element, de overtuiging dat als je maar je hard je best doet, wie je ook bent, dat je roem en succes kunt bereiken. De enorme hang naar roem en succes zit er heel erg in, eigenlijk bij alle hoofdkarakters. Dat streven naar de American Dream."

"Het zijn ook allemaal, alle hoofdkarakters en bij-karakters, buitenbeentjes, misfits," zegt Frank. "Mensen die niet binnen de lijntjes kleuren, mensen die eigenlijk net niet in het systeem passen, die hun eigen wereld creëren en daarbinnen heel erg succesvol zijn. Dat maakt het voor mij ook weer heel erg Amerikaans."

Gekker dan gek! Tiger King, de nieuwe hitserie op Netflix

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie