Cultuur & Media
BNNVARA

Wat waren de beste speeches van november 2022?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat waren de beste speeches van november 2022?

November was een maand vol belangrijke evenementen, zoals de mid-term verkiezingen in Amerika en de COP27 in Egypte. Deze evenementen resulteren vaak in mooie, ontroerende of spraakmakende speeches. Traditiegetrouw kiest het speechpanel van De Nieuws BV op de laatste donderdag van de maand de allerbeste. Julia Wouters van Leading Women en Jurjen van den Bergh van De Goede Zaak bespreken de top drie en waarom deze speeches hen zo aanspreken.

3. Sophia Kianni op de klimaatconferentie in Sharm El Sheikh

De 20-jarige Iraans-Amerikaanse klimaatactivist Kianni mocht namens de VN-jongerenvertegenwoordigers op de klimaattop spreken. Volgens Van den Bergh ziet ze eruit als een typische jongerenvertegenwoordiger, tot ze haar mond opent. In verschillende talen roept ze wereldleiders op om te stoppen met liegen.

Wat volgens Wouters de speech zo goed maakt is haar uitstraling vol kracht en moed. "Hoe hebben we ooit kunnen bedenken dat mannen het sterkere geslacht zijn? Hier komt de toekomst aan, maak je borst maar nat."

Van de Bergh denkt dat de speech door het gebruik van meerdere talen meer impact heeft. "Hiermee zegt ze: ik vertegenwoordig alle jongeren op de wereld en ik spreek alle leiders een voor een aan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Josh Shapiro, kandidaat gouverneur van Pennsylvania

Deze maand kon niemand in Amerika om de mid-term verkiezingen heen. Wie hier indruk maakte is de Democratische gouverneurskandidaat van Pennsylvania, Josh Shapiro. In plaats van in zijn speech zijn opponenten van alles te verwijten, koos Shapiro ervoor om een van de kernwaardes van Amerika, vrijheid, een nieuwe invulling te geven. Dat is precies wat Amerika nodig heeft, zegt Van den Bergh. "Je hebt een bezield verhaal nodig in Amerika en Shapiro heeft dat."

Retorisch en technisch vindt Wouters de speech ook goed in elkaar steken. Opvallend vindt ze dat de speech zonder beeld sterker overkomt dan met. "Hij klinkt indrukwekkender dan dat hij is als je naar hem kijkt. Hij heeft niet het charisma van Obama."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

1. Jamal Bryant zet zich af tegen Republikeinse kandidaat Herschel Walker

Unaniem was het panel over de overdonderde speech van dominee Bryant, die de Republikeinse kandidaat Herschel Walker voor de staat Georgia genadeloos de grond in boort in een betoog vol passie. Vuurwerk, noemt Van den Bergh het. Bryant richt zich in zijn speech tot Walker en gebruikt diens achternaam voor uitspraken als: 'We don't need a Walker, we need a runner.'

Deze retoriek is veel meer dan een grap, zegt Van den Bergh. "Het is een totaal frame. Hij definieert het als niet weglopen voor de problemen."

Wat volgens Wouters en Van den Bergh in deze speech ontbreekt is het geven van een alternatief op het woordengeweld dat de dominee, letterlijk, uitspuugt. Maar in dit geval werkt dat goed, aldus Van den Bergh. "Walker is een bekende Afrikaans-Amerikaanse sportheld die slim door Trump is ingezet als Senaatskandidaat voor Georgia. Dat zou op papier een gelopen race zijn." Tot de speech van Bryant dus. Met zijn harde woorden haalt hij de basissympathie waar de grote sportman van geniet, onderuit. "Het sloopwerk van Bryant is hier belangrijk."

Voor Wouters voelt de speech aan als een rap. De dominee begint zijn speech rustig maar langzaamaan verheft hij zijn stem en laat hij zijn tekst op papier los. "Het is een feest voor het oog. Ook als je dit niet verstaat, wil je gewoon opstaan en dansen. Verrukkelijk!"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie