Cultuur & Media

Merol zingt over meer dan alleen seks: 'Het moet wel meteen lekker zijn'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Merol zingt over meer dan alleen seks: 'Het moet wel meteen lekker zijn'

De heldin van niet alleen feministes, maar van iedereen die klaar is met de toegenomen preutsheid: Merol. Over humor, muziek, ironie en zelfspot, niets blijft onbesproken in De Nieuws BV. Ze vertelt over haar inspiratie en de diepere laag in haar muziek. Want, Merol zingt over meer dan alleen seks.

Met haar lied Ik Wil een Kind van Jou zette ze zichzelf vorig jaar op de kaart. Na Lekker Met De Meiden kreeg ze uitnodigingen van zowat alle talkshows op radio en tv. En dankzij haar prikkelende lied Hou Je Bek En Bef Me maakt Merol een eind aan preutsheid. Inmiddels heeft ze drie keer in een uitverkocht Paradiso gestaan en komt er een clubtour aan. Van het Paradiso-avontuur geniet ze nog steeds: "Het was waanzinnig".

Linkse elite en YouTube-kids

Het publiek van Merol is gevarieerd. "Ik denk dat het wel een nieuw geluid is qua tekst. Er is veel Nederlandstalige muziek, maar misschien nog niet zo direct en letterlijk als ik het doe. Er zit natuurlijk wel een bepaald soort ironie of een knipoog in. In één week stond ik voor op de Veed Awards te spelen, voor de YouTube-kids, en ook op het boekenbal. Dus de linkse elite snapt dan die knipoog en die YouTube-kids vinden het dan geinig."

Binnen een jaar is ze uitgegroeid tot een ster en daar staat ze zelf nog wel van te kijken. "Ik voelde me dan ook echt een ster, maar ben ik dat dan nu?" Het succes van haar muziek zit volgens Merol in dat het niet een gelikt product is. "Ik heb pas sinds kort een management en heb alles in het begin zelf bekostigd en op intuïtie gedaan. Ik denk dat dat wel charmant is."

'Ik vind seks hartstikke leuk'

Merol doet wat ze leuk vindt en zingt over wat haar bezighoudt: "Ik vind seks hartstikke leuk en ik denk niet dat ik de enige ben. Dus het is raar als we het daar niet lekker open over mogen hebben. Elk liedje lijkt dan over seks te gaan, maar stiekem gaat het ook wel over iets anders. En in mijn liedjes ben ik wat gedurfder. Dan zing ik wel 'Hou je bek en bef me' maar in het echt zeg ik dat natuurlijk niet".

Quote

Ik ben wel liever dat meisje dat over seks zingt dan die over dieren zingt

Merol

"Ik wil wel een soort catchy taal. Het moet wel meteen lekker zijn. In Hou je bek en bef me zing ik wat ik bedoel. Die is heel recht voor zijn raap. Maar wat daar bij komt is de context. Dus het feit dat een vrouw dat zingt, dat dat een extra betekenis heeft."

Maar, haar nummers gaan niet alleen over seks. "Ik vind het heel kort door de bocht als dat zo is. Ik ben wel liever dat meisje dat over seks zingt dan die over dieren zingt, ik zeg maar wat. Maar dan denk ik, dan heb je niet echt goed geluisterd."

Quote

Ik hoop dat iedereen feminist is

Merol

Boegbeeld voor feministen

Met haar liedjes raakt ze ook aan de preutsheid in Nederland: "Ik vind het hier wel preuts, ja. Ik denk dat er een goede ontwikkeling gaande is op het gebied van feminisme bijvoorbeeld. Dat er ook boeken zijn over de orgasmekloof, dat die verkleind moet worden. Dat vind ik te gek. Het gaat nu ook veel meer over vrouwen in seks".

Is Merol dan een boegbeeld voor feministen? "Ik hoop dat iedereen feminist is", zegt Merol, "Iedereen is toch voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen? En tegen de orgasmekloof, en ook de loonkloof."

Intuïtie en doen wat je leuk vindt

"Ik vind het niet zo interessant om na te denken over wat ik wil zijn. Het moment dat ik stopte daarmee bezig te zijn, en begon met muziek uitbrengen en gewoon dat ik dacht 'ik ga op mijn intuïtie en ga doen wat ik leuk vind' dat klinkt heel plat, maar dat is voor mij wel hetgeen dat gewerkt heeft. Dan kom je wel echt bij wat jij wil maken, bij je eigen creativiteit."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie