Cultuur & Media
EO

Mischa Blok wil Radiovrouw-prijs niet winnen: 'Hoef geen troostprijs'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mischa Blok wil Radiovrouw-prijs niet winnen: 'Hoef geen troostprijs'

Uit onvrede met het ontbreken van vrouwen bij de genomineerden voor de Gouden RadioRing, besloot een aantal vrouwelijke radiopresentatoren een alternatieve Radioprijs in het leven te roepen. Op NPO Radio 1-presentatrice Mischa Blok stemmen is niet nodig, zegt ze in Dit is de dag: "Ik hoef geen troostprijs."

Genderneutrale prijsuitreikingen: goed voor de vrouwemancipatie of werkt het averechts? (22 januari 2024) - Dit is de Dag

Dat is weinig, vindt Blok, maar het is niet anders: "Het is een publieksprijs. Het publiek stemt op z’n favoriete presentator", zegt ze. "Je moet campagnevoeren en Marieke Elsinga (vorig jaar genomineerd en drie keer winnaar van de prijs in de vrouwencategorie, red.) heeft dat bijvoorbeeld niet gedaan."

Een aparte categorie is "precies niet wat we willen" als maatschappij, vindt zij: "We willen gelijkheid van mannen en vrouwen, dus dan moet je niet zeggen dat het niet eerlijk is als je niet genomineerd bent. Als radiomaker maakt het niet uit of je een man of een vrouw bent", zegt ze. "Als je voor vol aangezien wil worden, moet je niet zeggen dat je zielig bent. Ik wil hem gewoon winnen in dezelfde categorie als de mannen", aldus de presentator van het NPO Radio 1-programma MISCHA!.

Arjan Snijders bedacht de Radioring ooit. Hij ziet het voordeel wel van een aparte vrouwencategorie: "Die vrouwen kwamen allemaal veelvuldig in het nieuws en dat leidde tot exposure en betere plekken in de programmering." De categorie was overigens niet zo bedoeld: "Het pakte zo uit, maar ik heb de ring bedacht om de liefde voor radio te vieren."

Commerciële zenders

Blok legt de bal bij de commerciële zenders: "Bij de publieke omroep wemelt het van de vrouwen. Op Radio 1, 2, 3FM, NPO Klassiek, daar heb je heel veel vrouwen." Bij de commerciële zenders is het een stuk minder, zegt ze: "Bij Qmusic heb ik er twee geteld. Als ze meer vrouwen willen, moeten ze daar bij de zenderbazen aankloppen."

Snijders erkent dit: "Ongeveer 90% van de radioluisteraars luistert naar popmuziek, daar is het overgrote merendeel mannen. Bij de 10% van informatieve radio, regionale radio en klassieke radio is de verhouding veel minder scheef, maar die maken sowieso weinig kans bij een publieksprijs omdat er zo weinig mensen naar luisteren. Dus dan vallen vrouwen snel buiten de boot."

Mocht je willen stemmen op de prijs voor Radiovrouwen, dan kan dat op Radiovrouwen.nl. Voor de Gouden Radioring kun je hier stemmen.

Genderneutrale prijsuitreikingen: komt dit idee eigenlijk te vroeg?

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie