Cultuur & Media
NTR

Zangeres S10: 'Ik vind het helemaal niet erg om eenzaam te zijn'

foto: S10
  1. Nieuwschevron right
  2. Zangeres S10: 'Ik vind het helemaal niet erg om eenzaam te zijn'

Zangeres S10 brengt haar vijfde album Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt uit. Op het album staat onder andere het nummer De Diepte waarmee ze dit jaar Nederland vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival. "Ik moet alleen zijn om dit te kunnen doen en focus te houden", vertelt de zangeres in Kunststof. "Ik ga altijd alleen op vakantie. Ik kan dan ineens heel goed de dingen overzien en nadenken."

S10, zangeres - Kunststof

Zeker

Stien: "Ik voel me zeker over mijn leven en muziek op dit moment. Bij mijn liedjes en muziek voel ik altijd de meeste zekerheid. Zo weet ik altijd zeker hoe een liedje moet klinken, hoe ik het moet schrijven, hoe ik het moet uitbrengen, hoe de cover eruit moet zien en hoe ik eruit moet zien. Daar twijfel ik niet over. Mijn manager Froukje weet: Stien moet het zeker weten, pas dan is het goed."

Songfestival

“Tijdens de coronacrisis had ik geen inspiratie, ik verveelde me en liep totaal vast. Toen kwam ik op het idee om mee te doen aan het Eurovisie Songfestival, ook om mezelf een schop onder mijn kont te geven. Samen met mijn platenlabel had ik een gesprek geregeld met de commissie van het Songfestival. Toen kwam alles in een stroomversnelling.

Ondanks dat het heel hectisch was, kijk ik goed terug op het Songfestival. Ik had een hele meditatie routine voor mijn optreden. Als ik op het podium stond, keek ik naar een aantal herkenningspunten, ademde uit en speelde een film af in mijn hoofd. Die film werd niet onderbroken, dat had ik zo gemediteerd en geoefend. Ik moest heel lang mediteren om in die film te komen."

'Adem Je In'

"Bij mijn vorige albums begon ik altijd met een concept, zo waren vlinders bij mijn laatste plaat het concept. Bij dit album heb ik één jaar lang geen concept of doel gehad, in dat jaar heb ik weinig muziek gemaakt", vertelt Stien over het ontstaan van haar nieuwe album. "Pas toen ik Adem Je In schreef, voelde ik echt een klik in het universum en dacht: dit is het beste wat ik tot nu toe heb gemaakt. Tegelijkertijd zorgde dit ervoor dat ik het eng vond om erna nieuwe muziek te maken, ik voelde druk om weer een hit te moeten maken.

Vlak voor het Songfestival zat ik twee weken in Stockholm om met een producer te werken. Hij verstond mijn teksten niet, waardoor ik mijn writersblock los kon laten. In die twee weken had ik een 'af' album geschreven, dacht ik. Dit album had ik via een geheime link verspreid op Soundcloud. Uiteindelijk zijn misschien één of twee liedjes van dat album op het daadwerkelijke album gekomen. Na het Songfestival ben ik in Nederland weer de studio ingedoken en dat ging meteen weer heel lekker. Ik had weer een van alles te vertellen, mijn relatie was ook uit."

Alleen zijn

"Het was een heel leuke liefdevolle relatie. Maar dat het uit ging was goed voor mij. Ik moet gewoon alleen zijn om dit te kunnen doen en focus te houden. Ik vind het helemaal niet erg om eenzaam te zijn, tot een bepaalde hoogte natuurlijk. Daarom ga ik ook alleen naar Stockholm en binnenkort ga ik alleen naar Amerika. Ik ga altijd alleen op vakantie eigenlijk. Ik kan dan ineens heel goed de dingen overzien en nadenken."

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie