Cultuur & Media
NTR

Zanger Nielson: 'Ik ben altijd een beetje een underdog geweest'

foto: Eva Captures
  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger Nielson: 'Ik ben altijd een beetje een underdog geweest'

Zanger Nielson gaat de theaters in met zijn eerste theatertour Vertrouwd & Nieuw. Samen met zijn band neemt hij het publiek mee op zijn persoonlijke muzikale reis dat tien jaar geleden begon met zijn hit Beauty & de brains, waarmee hij auditie deed voor De Beste Singer Songwriter van Nederland. “Gedurende het programma werd ik steeds zenuwachtiger want iedereen speelde zware, verdrietige liedjes", vertelt de zanger in Kunststof. "Door die zenuwen heb ik ‘Beauty & De Brains’ veel te snel gespeeld, maar dat maakte het liedje eigenlijk veel beter."

Nielson, zanger - Kunststof

De eeuwige tweede

Niels Littooij, beter bekend als Nielson, brak tien jaar geleden door in de Nederlandse muziekwereld dankzij zijn deelname aan het tv-programma De Beste Singer Songwriter van Nederland, waar hij tweede werd. Dat hij geen eerste werd, was voor hem geen verassing. Niels: "Ik ben altijd een beetje een underdog geweest. Overal waar een vorm van competitie kwam kijken, was ik goed, maar nooit de beste. Ik heb zelfs weleens getwijfeld om een album zo te noemen: de eeuwige tweede.

Ik vind het inmiddels minder belangrijk. Ik zie mezelf nog steeds niet als een nummer één, maar ik vind het niet meer boeiend of je nu de beste bent. Als je maar het beste uit jezelf haalt en gewoon alles geeft. Dat is goed genoeg."

'Ik was die vrolijke jongen met zijn gitaar'

Na het tv-programma bleef Niels hits scoren met nummers als Sexy Als Ik Dans en Hoe. "Ik schreef ook wel verdrietige nummers. Maar ik koos er bewust voor om de vrolijke nummers in de etalage te zetten. Ik wist dat ik een jongen was die heel goed bijdehante teksten kon schrijven en niemand anders deed dat. Ik wist dat daar mijn succes lag, zo kon ik iets toevoegen aan het Nederlandse muzieklandschap."

Voor zijn derde album Diamant, waarmee hij twee Edisons won, gooide hij alles om. "Ik werd op een gegeven moment in een hokje gestopt. Ik was die vrolijke jongen met zijn gitaar, die bijdehante Nederpopliedjes maakte. Dat is hartstikke leuk, maar het heeft een houdbaarheidsdatum. Ik wilde wat meer verdieping. Toen pas begon de ontwikkeling waar mijn album Diamant uit is gekomen."

Grijs

Een echt omslagpunt kwam toen zijn neef overleed in 2020, zo vertelt hij ook uitgebreid in zijn theatertour. "Hij was nog maar 28 jaar en één van mijn beste vrienden. Mijn manier om met heftige dingen om te gaan, is muziek maken. Dus ik heb mezelf toen een jaar lang opgesloten in mijn studio met veel te veel whiskey en muziek. Daar kwam een EP uit van zes liedjes: Grijs. Ik bracht de EP vervolgens uit onder mijn eigen naam, Niels Littooij, omdat dat toch een stuk persoonlijker voelde."

Tijdens zijn deelname aan het tv-programma Beste Zangers werd zijn nummer Grijs gespeeld door Jaap Reesema, en dit bleef niet onopgemerkt. "Het was een heel bijzonder moment. Zijn versie staat nog steeds hoog in de hitlijsten en het blijft maar doorgaan. Ik heb het liedje niet geschreven om er zelf iets mee te bereiken, het was voor mij echt een manier van verwerken.”

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie