Cultuur & Media
BNNVARA

De invloed en rol van vrouwen in hiphop

foto: De Nieuws BV - BNNVARAfoto: De Nieuws BV - BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. De invloed en rol van vrouwen in hiphop

Het aandeel van vrouwen in hiphop is groot: van rappers en mc's tot danseressen en strippers die in clubs talent scouten en promoten. Op dat laatste promoveert Kim Dankoor, universitair docent hiphop aan de Erasmus Universiteit. Ze is net terug uit Atlanta waar ze onderzoek deed naar de rol van strippers in hiphop en vertelt in De Nieuws BV over hoe deze danseressen de scouts en promotors zijn voor opkomende artiesten.

Video niet beschikbaar

Voor haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht sprak Dankoor veertien strippers van 'Magic City', een van de populairste stripclubs in Atlanta. Deze club differentieert zich door de strippers niet alleen te laten dansen, maar ze ook een band te laten opbouwen met klanten. Deze formule bleek succesvol, en al snel werd de club bezocht door een divers publiek: van politici tot professionele atleten.

De magie van Magic City

Ook artiesten merkten dat Magic City invloed had op hun populariteit. "Als een stripper wilde dansen op jouw nummer, dan was dat goed voor je street credibility", aldus Dankoor. Volgens de universitair docent spelen strippers dan ook een grote rol in de doorbraak van artiesten. "Een stripper kan bepalen welk nummer goed voelt en waar ze op kan dansen." De stellingname van Dankoor is dat strippers A&R's zijn binnen de commerciële rapmuziek. In de muziekwereld zijn A&R's de talentscouts en promotors van nieuwe artiesten. "En dat is precies wat stripclubdansers doen. Zij maken een selectie waar goed op gedanst kan worden en daarmee promoten ze de artiest ook."

Hiphopfeminist

De vrouwen die Dankoor sprak komen van verschillende achtergronden, maar ze zijn allemaal begonnen met dansen vanwege financiële redenen. Deze danseressen hebben nagenoeg altijd een 'get out plan'. "De meesten willen dit niet hun hele leven doen, dus sparen ze geld om te studeren of om een onderneming te starten." De strippers die Dankoor sprak, vinden hun werk leuk: "Ze zien zichzelf als entertainer."

Negatieve kant

Maar het vak kent ook een negatieve en problematische kant, zo speelt vrouwonvriendelijkheid nog een grote rol in het genre. Dankoor hoopt dat hier nog meer onderzoek naar gedaan wordt, zoals naar mentale gezondheid onder strippers. "We kunnen nog steeds genieten van commerciële rapmuziek, maar tegelijkertijd vind ik het belangrijk dat vrouwen en mannen samen kijken naar wat beter kan."

Dankoor kiest er in haar onderzoek voor om de verhalen en de rol die vrouwen spelen binnen de hiphopcultuur zichtbaar te maken. Ze noemt zichzelf een hiphopfeminist: "Ik wil strippers een stem geven in de wetenschap."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie