Cultuur & Media
BNNVARA

De Nieuws BV viert 50 jaar hiphop

foto: De Nieuws BV - BNNVARAfoto: De Nieuws BV - BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. De Nieuws BV viert 50 jaar hiphop

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat Clive Campbell, beter bekend als DJ Kool Herc, op een feestje in The Bronx het zaadje plantte waaruit hiphop werd geboren. Vandaag viert De Nieuws BV dat met een speciale uitzending, live vanuit de Cruise Control Studios in Amsterdam, waar legendarische hiphopartiesten hun albums opnamen. Natasja Gibbs en Rotjoch, presentator van hiphopplatform 101Barz, spreken anderhalf uur met gasten over onder andere de oorsprong, de rol vrouwen in het genre en de ontwikkeling van ritme en rijm.

Video niet beschikbaar

De oorsprong

Precies een halve eeuw geleden werd de hiphop-cultuur geboren op een feestje in The Bronx in New York. Wat gebeurde daar precies? En hoe is de muziek ontstaan? Daarvoor met draaitafel en al is een man aangeschoven die al sinds de jaren negentig een gevestigde naam is in de Nederlandse hiphop-scene: DJ TLM. Hij stond in het voorprogramma van hiphopartiesten als N.E.R.D, Snoop Dogg, Eminem en De La Soul. Ook aangeschoven is rapper en wandelende hiphop-encyclopedie: Brainpower.

Video niet beschikbaar

Druktemaker Massih Hutak

Je moet de schoonheid in fouten kunnen zien, zegt Massih Hutak in zijn column. "Durven risico’s te nemen, nieuwe wegen in te slaan en als het moet daarvoor zelfs de natuurwetten bevragen en tarten."

Video niet beschikbaar

Belang van strippers in hiphop

Stripclubs spelen een belangrijke rol in populaire Amerikaanse hiphop. Het is namelijk de plek waar rapnummers hits worden. Hoe dat precies zit, vertelt Kim Dankoor, universitair docent hiphop aan de Erasmus Universiteit. Ze is net terug uit Atlanta waar ze voor haar promtie aan de Universiteit Utrecht onderzoek deed naar de rol van strippers in de muziek.

Video niet beschikbaar

'Als vrouw val je meteen op'

Vrouwelijke hiphopartiesten worden ook hier in Nederland steeds populairder. Wij hebben een van de grote Nederlandse talenten aan tafel: NOELL3. We praten met haar over vrouwen in hiphop en ze geeft een live optreden.

Video niet beschikbaar

Vrouwelijke rappers

Vrouwelijke rappers worden ook in Nederland steeds populairder. We vervolgen het gesprek met Rotjoch, NOELL3 en Kim Dankoor.

Video niet beschikbaar

Ritme en rijm

Hiphop bestaat niet zonder ritme en rijm. Hoe heeft dat zich over de jaren ontwikkeld en wat hebben rappers ons over onze taal geleerd? De personen die daar antwoord op geven zijn artiest en creatief directeur van Omroep Zwart Akwasi Owusu Ansah en hiphop-taalwetenschapper Steven Gilbers.

Video niet beschikbaar

Pass The Dutchie

Snoop Dogg, Travis Scott en Xzibit: allemaal zijn ze van fan coffeeshop Green House in Amsterdam. Wat maakt dit zo'n geliefde plek onder grote rappers? De Nieuws BV verslaggever Minne van Veen vraagt het aan eigenaar Joa.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie