Cultuur & Media
KRO-NCRV

Docu Memphis Depay gaf weinig inzichten: 'Ik heb nog nooit zo’n oester gezien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Docu Memphis Depay gaf weinig inzichten: 'Ik heb nog nooit zo’n oester gezien'

Kennen we voetballer Memphis Depay beter na het zien van de BNNVARA-documentaire Met beide benen? Catherine Keyl heeft na het zien van de docu nog veel vragen. "Ik heb nog nooit zo’n oester gezien", zegt ze in het Mediaforum van Spraakmakers.

Documentairemaakster Jessica Villerius volgde voetballer Memphis Depay het afgelopen jaar bij zijn revalidatie na een zware blessure in aanloop naar het EK. In het begin zegt de documentairemaakster: "Iedereen vindt wat van hem, maar weinigen weten echt iets van hem."

De moeder van Depay vertrouwde documentairemaakster Villerius na het zien van de documentaire zelfs toe dat ze haar zoon nog nooit zo open heeft gezien. Keyl: "Ik dacht alleen maar: wat een gesloten man."

Belangrijkste vragen

De belangrijkste vragen werden volgens Keyl - die zelf ook meerdere documentaires maakte in haar carrière - niet gesteld. "Hij heeft een zwarte vader en een witte moeder. Zijn vader heeft hem in de steek gelaten, maar hij hangt de zwarte cultuur enorm aan." Dat onderwerp blijft volgens Keyl de hele docu in de lucht hangen.

HUMAN-hoofdredacteur Marc Josten noemt de documentaire een voorstudie. "Er zit meer in die jongen." Ook Josten vindt het jammer dat veel vragen onbeantwoord bleven, voornamelijk over zijn betrokkenheid bij de Black Lives Matter-beweging en de fascinatie voor black culture.

Parodie op een documentaire

Journalist en podcastmaker Daan Heerma van Voss is ook kritisch. Hij vond de documentaire lijken op een parodie op het leven van een rapper. "Ik vond het heel ongemakkelijk. Hij zat bijvoorbeeld in zijn Rolls Royces met een dik horloge te vertellen dat hij zo humble is gebleven."

Ook ongemakkelijk vond hij de scène waarin Memphis zijn dankbaarheid uitspreekt over zijn jeugd, maar ondertussen zijn moeder vergeet die voor hem naar Dubai is gevlogen.

Volgens Heerma van Voss ging het te veel over de 'opsmuk' en te weinig over voetbal. "Je hoopt dat onze voetballers, de mensen die de kans hebben om in Oranje te spelen, in eerste instantie heel erg van voetballen houden en het voetballen missen, maar daarover hoorde je niets."

Het Mediaforum met Catherine Keyl en Marc Josten

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie