Cultuur & Media
NTR

Simon Zwartkruis: 'Memphis vertelde verhalen die hij nooit eerder had verteld'

foto: Simon Zwartkruis en Memphis Depayfoto: Simon Zwartkruis en Memphis Depay
  1. Nieuwschevron right
  2. Simon Zwartkruis: 'Memphis vertelde verhalen die hij nooit eerder had verteld'

Memphis Depay, de spits van het Nederlands Elftal, is een van de meest besproken voetballers in de media. Het werd tijd om zijn verhaal te vertellen, vond Memphis. Voetbaljournalist Simon Zwartkruis beschrijft in Heart of a lion de onstuimige jeugd van de voetballer met de bal als reddingsboei in zijn weg naar de top. In Kunststof vertelt de Zwartkruis over het boek.

Quote

Ik had het idee dat er meer schuilging achter deze jongen

Simon Zwartkruis

"We kenden elkaar sinds vijf jaar, toen hij mee gingen spelen bij het Nederlands elftal kreeg ik met hem te maken", vertelt Zwartkruis. "Hij was toen nog afwerend en wantrouwend tegen journalisten, de moeilijk aanspreekbare jongen. Ik had toen al wel de indruk dat het een jongen was die veel meer te vertellen had. Ik had wel eens gehoord over een moeilijke jeugd, maar wist er weinig van. Ik was wel meteen getriggerd, ik had het idee dat er meer schuilging achter deze jongen."

Openhartig

Zwartkruis sprak intensief met de voetballer: "Ik ben verschillende keren naar Lyon gevlogen om een aantal achtereenvolgende dagen met Memphis door te brengen. We praatten ontzettend veel, hij noemde me een soort psycholoog, het was heel intiem. De heftigheid van zijn jeugd heeft me het meest verrast. Het geweld en de mishandeling.

Memphis vertelde dingen die hij nog nooit eerder had verteld, zelfs niet aan zijn vrienden. Zijn moeder vertelde later dat ze in het boek dingen heeft gelezen die ze nog niet wist. Die openhartigheid verbaasde mij aan het begin ook. Memphis verklaarde dat hij zich dat echt had voorgenomen om openhartig te zijn. Als we het doen, doen we het goed, is zijn instelling."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie