Cultuur & Media

De 'do's and don'ts' van de Royal Wedding

NOS
foto: ANP - Neil Hallfoto: ANP - Neil Hall
  1. Nieuwschevron right
  2. De 'do's and don'ts' van de Royal Wedding

Wat trek je aan op de bruiloft van een Amerikaanse tv-ster en een lid van het stijve Britse koningshuis? En een selfie maken met de prins of een snapshot van de bruidstaart, mag dat eigenlijk op zo’n dag? Er zullen vast veel gasten op het huwelijk van Meghan Markle met prins Harry zijn die zich hier de afgelopen weken het hoofd over hebben gebroken. Gelukkig zijn er experts die precies weten hoe het hoort. NOS-correspondent Suse van Kleef vond een expert in een chique club die tijd had alle do's en don'ts op een rijtje te zetten.

Quote

Medals go on the left

Etiquette-expert William Henson

In een chique members-only club vertelt etiquette-expert William Henson (uiteraard in zeer deftig Engels) hoe de gasten zich moeten gedragen tijdens het koninklijke hoogtepunt van het jaar.

  1. Hou je telefoon in je zak. Niet filmen, geen foto’s. "Just enjoy the moment."
  2. Hou je aan de dresscode. En dat betekent: een militair uniform, jacquet of pak voor de mannen en een jurk voor de vrouwen.
  3. Bij twijfel: vraag het de host.
  4. Vrouwen moeten een hoed te dragen (dat stond expliciet in de uitnodiging), maar die mag dan weer niet te extravagant zijn. Omdat het huwelijk na Pasen plaatsvindt, moet de hoed gemaakt zijn van stro(!). Ook het formaat luistert nauw: niet zo groot dat de mensen achter je niets kunnen zien, maar ook weer niet te itty-bitty.
  5. Denk van tevoren goed na over je outfit, zodat je niet de fout in gaat. Dat overkwam oud-voetballer David Beckham bij het huwelijk van prins William en Kate Middleton in 2011. Hij droeg een morning costume van de Amerikaanse ontwerper Ralph Lauren in de verkeerde kleuren en met zijn koninklijke onderscheiding aan de verkeerde kant, want medals go on the left. Nog erger misschien: in de uitnodiging had nergens gestaan dat hij moest verschijnen with decoration.

De aanpak van Harry en Meghan

Veel geschreven en ongeschreven regels dus, maar Henson verwacht wel dat het in het geval van Harry en Meghan ietsjes losser zal zijn. "Ik hou van zo’n groots en formeel huwelijk, maar ik zie ook wel in dat ze vandaag de dag het volk van zich kunnen vervreemden als ze het zo traditioneel aanpakken als William en Kate en eerder Charles en Diana deden. Als liefhebber van tradities geef ik het niet graag toe, maar diep van binnen ben ik het toch wel eens met de aanpak van Harry en Meghan."

Het huwelijk live op radio en tv

De NOS doet zaterdag 19 mei verslag van het huwelijk tussen prins Harry en Meghan Markle op radio en televisie.

  • Op NPO Radio 1 houdt Winfried Baijens de luisteraars vanaf 12.30 uur op de hoogte van de Royal Wedding in Windsor Castle.
  • Op NPO 1 begint de NOS zaterdag om 12.15 uur met een drie uur durende live-uitzending. In de studio volgt Amber Brantsen de gebeurtenissen met correspondent Tim de Wit en oud-correspondent Hieke Jippes.

AVROTROS zendt donderdag 17 mei de documentaire Harry en Meghan, een koninklijk sprookje uit (21.30 uur op NPO1).

Ster advertentie
Ster advertentie