Cultuur & Media
BNNVARA

De Giro555-actie: de kracht van beeld

foto: Marco Scheurink Giro555
  1. Nieuwschevron right
  2. De Giro555-actie: de kracht van beeld

Vandaag begint de landelijke actiedag voor Giro555. Wat is er nodig voor een succesvolle actie? En hoe kun je zeker zijn dat de donaties terecht komen op de juiste plek? Vroeg! blikt vooruit samen met Rene Bekkers, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit.

Video niet beschikbaar

In de eerste dag dat Giro555 opende, werd er al €3,1 miljoen gedoneerd, een record. Bekkers legt uit dat deze actie zo succesvol is, omdat het de mensen in staat stelt om iets te kunnen doen. De actie die vandaag gehouden wordt, zorgt ervoor dat je er niet omheen kan, wat een enorme boost geeft aan donaties en bewustwording. “Het is de eerste wet van de fondsenwerving, als je mensen niks vraagt dan krijg je ook niks”, zegt Bekkers.

Beelden spelen grote rol

Achter de schermen is de organisatie van deze actie al een poosje gaande. Bij het uitbreken van een ramp vindt er een crisisoverleg plaats over of en wanneer er een actie opgezet wordt, vertelt Bekkers. Daarbij is het belangrijk dat mensen er in het nieuws al wat over gehoord hebben. Beelden om te kunnen laten zien spelen een grote rol; het zichtbaar maken van een ramp. “Als mensen het zich niet kunnen voorstellen, is het erg lastig om het in giften om te zetten”, verklaart Bekkers.

In Nederland vinden we het erg belangrijk dat het geld wat we geven ook effectief besteed wordt. Hoe zorg je ervoor dat mensen snappen waar hun geld naartoe gaat? Bekkers verklaart dat het belangrijk is dat hulporganisaties laten zien waar ze op dit moment mee bezig zijn. “Een fondsenwerving werkt niet als er geen goede beelden zijn”, beaamt hij. Ook in de toekomst blijft beeld belangrijk. Die beelden laten namelijk zien wat ze met het opgehaalde geld hebben kunnen doen.

Luister het hele gesprek terug in de Vroeg!-podcast.

#46 - Wat is er nodig voor een succesvolle Giro 555 actie? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie