Cultuur & Media
AVROTROS

Zanger en componist Jan Rot op 64-jarige leeftijd overleden: 'Een buitengewoon lieve man'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zanger en componist Jan Rot op 64-jarige leeftijd overleden: 'Een buitengewoon lieve man'

Zanger en componist Jan Rot is op 64-jarige leeftijd overleden. 'Hij kon als geen ander de Nederlandse taal zo gebruiken dat het altijd mooi paste in de liedjes die hij schreef', zegt De Taalstaat-presentator Frits Spits in Humberto.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Hij kon als geen ander hertalen", zegt Spits. "Het vertaalde populaire liedjes uit Engeland en Amerika in het Nederlands. Hij beheerste het klankrijm, hij kon altijd goed rijmen, de liedjes klopten altijd. Er stond nooit een lettergreep teveel. En boven kon hij heel gevoelige teksten schrijven. Ook op zijn laatste album."

Lieve man

Maar, zegt Spits: "Buiten die taal- en tekstbeheersing, was het een buitengewoon lieve man. Hij was altijd goed gehumeurd, en hij hield heel erg van waar hij mee bezig was. Hij had de droom om een grote popster te worden, en dat is hem met zijn grote wilskracht gelukt. Hij heeft zeker in de laatste jaren veel erkenning gekregen.

"Toen ik de Avondspits presenteerde heb ik hem meteen gedraaid toen hij Coutning sheep zong", vertelt Spits. "Daarna heeft hij ontdekt dat hij zich beter in het Nederlands kon uitdrukken. Dat heeft hij jarenlang gedaan. Hij heeft zelfs de Matthäus Passion vertaald. Van klassiek-deskundigen begreep ik dat hij dat heel goed heeft gedaan."

Ster advertentie
Ster advertentie