Cultuur & Media
KRO-NCRV

Valentijnsdag 2019: 'Hou je bek en bef me!'

foto: YouTube/AMMEHOELA RECORDSfoto: YouTube/AMMEHOELA RECORDS
  1. Nieuwschevron right
  2. Valentijnsdag 2019: 'Hou je bek en bef me!'

Het is vandaag 14 februari, Valentijnsdag. Een dag van rozen, anonieme kaartjes en liefdesverklaringen. Voor zangeres MEROL hoeft die zoetsappigheid niet. Zij lanceerde vandaag de videoclip bij haar nieuwe single 'Hou je bek en bef me'. Ordinair of een geslaagd feministisch statement?

Volgens Klaske Tameling, coördinator CrossMedia bij BNNVARA, is de clip meer dan alleen plat vermaak. Het is een feministisch statement. Het nummer is een parodie op de video's van rappers en hiphoppers die zich vaak in expliciete teksten uiten over vrouwen en seks. 'MEROL' heeft daar een variant op gemaakt met blote mannen in ballenknijpers. De zangeres vindt dat het tijd wordt dat vrouwen zich ook expliciet uitspreken.'' Een sterke zet volgens Tameling. ''Ze laat zien dat feminisme ook gewoon leuk kan zijn.''
Quote

Ze laat zien dat feminisme ook gewoon leuk kan zijn

Klaske Tameling

MEROL, die door het leven gaat als Merel Baldé, schreef de zomerhit van 2018 'Lekker met de meiden'. Daarin drijft ze de spot met generatiegenoten die aan de worteltaart zitten te Netflixen. Ze draait in haar nummers de rollen tussen mannen en vrouwen om. In een interview met Broadly vorig jaar zei ze: "Als De Jeugd Van Tegenwoordig zingt over pikken is er niks aan de hand, maar als ik 'spuit me vol' zing, moet ik me verantwoorden."

De clip is vanmorgen om 10.00 uur op YouTube geplaatst en is inmiddels al meer dan tweehonderdduizend keer bekeken.

Ster advertentie
Ster advertentie