Cultuur & Media
KRO-NCRV

Les Misérables in een nieuw jasje: 'Het schuurt iets meer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Les Misérables in een nieuw jasje: 'Het schuurt iets meer'

Voor de derde keer keert de musical Les Misérables terug op de Nederlandse planken. Deze versie beschrijft een oud verhaal in een modern jasje. "Het schuurt iets meer en spreekt zo ook het hedendaagse publiek aan", vertelt theaterproducent Hans Cornelissen bij Spraakmakers.

Hans Cornelissen over de terugkeer van de musical Les Miserables

Geen 'Madame Tussaud-achtig' stuk

Les Misérables is gebaseerd op het boek van Victor Hugo uit 1862. De eerste musical was in 1980 in Frankrijk te zien. Volgens Cornelissen ligt het geheim van de hedendaagse Les Misérables bij geestelijk vader Cameron Mackintosh. "Hij is tot het besef gekomen dat het geen ‘Madame Tussaud-achtig’ stuk moet worden", legt Cornelissen uit. "Mackintosh heeft ondanks zijn hoge leeftijd het inzicht gehad om er met de modernste theatertechnieken, een spectaculair stuk van te maken."

Quote

Daar zagen we pas het ware theaterhart van Mackintosh. Toen was het ijs gelijk gebroken.

Hans Cornelissen

Een man met een theaterhart

Voordat Cornelissen en zijn compagnon Ruud de Graaf de musical daadwerkelijk weer naar Nederland mochten halen, moesten ze eerst wel om tafel met de Engelse theaterproducent Mackintosh. En dat liep niet gelijk gesmeerd: "De eerste gesprekken waren wat ongemakkelijk. Maar na een tijdje vroeg hij ons of we even in zijn theater wilden kijken, die ze aan het renoveren waren. En daar zagen we pas het ware theaterhart van Mackintosh. Toen was het ijs gelijk gebroken."

Een goede start

Zondag gaat Les Misérables in première in het Amsterdamse Carré, maar de musical lijkt nu al een succes met maar liefst 125.000 verkochte kaarten. "Dat is natuurlijk prachtig. We spelen na de première acht weken in Carré en daarna gaan we het land in."

foto: ANP

De cast van Les Miserables met o.a. Freek Bartels, Milan van Waardenburg en Vajèn van den Bosch

Ster advertentie
Ster advertentie