Cultuur & Media
NTR

Jeroen Pen: 'Er zou een totale arbeidersrevolutie moeten komen'

foto: Foto: Merlijn Doormernikfoto: Foto: Merlijn Doormernik
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Pen: 'Er zou een totale arbeidersrevolutie moeten komen'

Geen grotere kloof te bedenken dan tussen de millennial en de babyboomer. Jeugdig elan dat kansen misloopt op een bedje van ingeslapen gemakzucht. Als redacteur sociale media zag schrijver Jeroen Pen de achterkant van het omroepbedrijf. In Kunststof vertelt hij over zijn satirische roman; De meest besproken man van Nederland.

Jeroen Pen, schrijver en journalist - Kunststof

Ondoorzichtigheid van machtsstructuren

In het boek van Jeroen Pen krijgt de journalistiek bij de publieke omroep ervan langs. Over ondoorzichtigheid van machtsstructuren en de arbeidsonzekerheid van jonge werknemers.

Jeroen Pen: "Nu loop ik ietsje breder dan voorheen over het Mediapark. In 2019 ben ik vertrokken en ging ik dit boek schrijven. Dit boek - en dat klinkt saai - is een aanklacht tegen de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Het gegeven dat wij de laatste twintig jaar vaste arbeid aan het afschaffen zijn komt nergens zo prachtig naar voren als in Hilversum.

Toen ik aan mijn werk in de journalistiek begon had ik niet kunnen bevroeden dat het zo erg was als lang werd gezegd. Natuurlijk hoorde ik ook van mensen: 'die sector stort in; niemand kijkt tv, er worden geen kranten meer verkocht'. Ik dacht toch dat ik speciaal was en dat ik het wel ging redden. Ik ben nu drie jaar weg, maar er is sindsdien kennelijk nog weinig veranderd."

Arbeidersrevolutie

"De oudere collega's op redacties hebben meestal een vast contract en kunnen 10 tot 40 jaar op een plek blijven zitten. Als je het niet zo heel goed doet in je functie dan wordt er intern altijd wel iets voor je verzonnen. De jonge medewerkers krijgen een contract voor drie maanden en als zij het niet goed doen, staan ze daarna op straat.

Eigenlijk zou er een totale arbeidersrevolutie moeten komen. Ik denk dat je vaste contracten moet afschaffen. Wat ik voorstel is contracten voor 3, 5 of 7 jaar. Dan kunnen jongeren wel eens een huis kopen en iets opbouwen in hun leven. Maar oudere werknemers ontslaan is een te kostbare exercitie. Dus ik snap dat werkgevers daar niet happig op zijn."

"In Hilversum gebeurt elke dag wel iets merkwaardigs. Elke half jaar maak je mee dat het een soort roulette is.De afgelopen dagen weer het nieuws over Andere Tijden dat verdwijnt als tv-programma. Dat er weer moet worden vernieuwd om jongere kijkers naar de buis te trekken. Die trek je niet meer naar de tv. Dertigers zoals ik gaan pas weer lineair kijken als ze kinderen gaan krijgen."

'Ik heb zoveel rare dingen zien gebeuren'

"Ik heb zoveel rare dingen om me heen zien gebeuren. Dat kunnen me too-achtige dingen zijn, verziekte arbeidsverhoudingen of de onduidelijkheid over hoe besluiten worden genomen, maar wat doe je ertegen? Als je een contract voor drie maanden hebt, ga je collega's daar niet op aanspreken. Dan maak je je ongeliefd, ongewenst en je hebt nog maar zes weken om je te bewijzen. En daar had ik op een gegeven moment genoeg van.

De hoofdfiguur in het boek Otto Spanjer is een geheel verzonnen figuur. Het enige wat ik met hem gemeen heb in ons carrière traject. Hij blijft sociale media redacteur en ik ben dat godzijdank ontstegen. Ik vind schrijven het allerleukste wat er is. Die gelegenheid heb ik nu gecreëerd voor mezelf."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie