Cultuur & Media
KRO-NCRV

Marcel Gelauff: 'Verwacht dat de minister protest aantekent tegen uitzetting Ans Boersma Turkije'

foto: International Journalism Festivalfoto: International Journalism Festival
  1. Nieuwschevron right
  2. Marcel Gelauff: 'Verwacht dat de minister protest aantekent tegen uitzetting Ans Boersma Turkije'

Het Genootschap van Hoofdredacteuren roept de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken op om protest aan te tekenen bij de Turkse autoriteiten. Dat zegt Marcel Gelauff in het Mediaforum van Spraakmakers. De voorzitter van Het Genootschap en tevens hoofdredacteur van de NOS, reageert 'geschokt' op de plotselinge uitzetting van de Nederlandse journalist Ans Boersma.

Boersma werd vanmorgen op het vliegtuig naar Nederland gezet nadat ze gisterenavond gearresteerd werd terwijl ze haar verblijfsvergunning wilde verlengen. De journalist werkt onder meer voor Het Financieele Dagblad (FD) en had een persaccreditatie om in Turkije te werken.

Schokkend en verdrietig

Volgens Gelauff laat deze actie zien hoe 'triest’ het is gesteld met de persvrijheid in Turkije. Daarnaast noemt hij de actie 'schokkend' en 'verdrietig' voor Boersma zelf. ''Ze is zonder waarschuwing het land uitgesmeten en heeft geen persoonlijke bezittingen mee kunnen nemen.'' Hij wil dat de Nederlandse regering zo snel mogelijk actie onderneemt. ''Ik verwacht dat de minister zich hier tegen verweert en laat blijken dat we dit niet accepteren.''

Inmiddels heeft de Turkse regering gereageerd. Ankara zegt dat ze van de Nederlandse politie informatie hebben gekregen. Daaruit zou blijken dat Boersma banden heeft met een terroristische organisatie.

Ster advertentie
Ster advertentie