Cultuur & Media
KRO-NCRV

Het Mediaforum: Holocaust-twijfel niet alleen door complottheorieën

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Mediaforum: Holocaust-twijfel niet alleen door complottheorieën

Volgens een Amerikaanse enquête zou bijna een kwart van de Nederlanders onder de veertig de Holocaust in twijfel trekken. Wouter de Winther zegt bij het Mediaforum van Spraakmakers dat dit komt door een combinatie van factoren en de toenemende populariteit van complottheorieën is er één van.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Combinatie factoren

Telegraaf-journalist Wouter de Winther is verrast door het grote aantal twijfelaars, maar is niet verbaasd dat de aandacht en kennis over de Holocaust met de jaren afneemt.

Ook noemt hij de veranderende bevolkingssamenstelling van Nederland en het feit dat er de laatste jaren meer aandacht voor het koloniale verleden is gekomen in het onderwijs. Hierdoor is er mogelijk minder lestijd voor de Tweede Wereldoorlog. "Ik kan me voorstellen dat er op andere vlakken wordt ingeboet."

Complottheorieën

Daarnaast is het "politieke discours" volgens hem zo dat "complottheorieën en het zaaien van twijfel over feiten, gemeengoed is geworden". De Winther vindt het nieuws belangrijk, maar wijst wel op het feit dat het om een enquête gaat. "We verheffen het als opening van het journaal, maar het is maar een enquête."

Betrouwbaarheid enquête

Meerdere dagbladen brachten het nieuws, maar de NOS in eerste instantie niet. Zij wilde de methodiek van de enquête eerst checken, zegt adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws Wilma Haan op navraag van de redactie van Spraakmakers. Na onderzoek was de twijfel over de degelijkheid van onderzoek weggenomen.

Volgens Ingrid Spijkers van Omrop Fryslân is het goed dat de NOS eerst de methodiek van de enquete zelf onderzoekt. Dit zou volgens haar vaker moeten gebeuren. "Ik wil uitslagen van enquêtes niet ontkennen, maar het is wel goed als je er dieper induikt. Hoe representatief is het en hoe was de vraagstelling?"

Luister het volledige Mediaforum van woensdag hier terug:

Video niet beschikbaar

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie