Cultuur & Media
NTR

Actrice Wimie Wilhelm (62) overleden

foto: Wimie Wilhelm
  1. Nieuwschevron right
  2. Actrice Wimie Wilhelm (62) overleden

Actrice en regisseur Wimie Wilhelm is op 62-jarige leeftijd overleden. Ze was bij het grote publiek bekend van haar rol als wachtcommandant Els Peeters in de politieserie Baantjer. Maar de laatste jaren was ze vooral druk als cabaretregisseur voor onder andere Richard Groenendijk en Brigitte Kaandorp.

In februari 2020 was Wimie Wilhelm te gast in Kunststof naar aanleiding van de ontroerende theatervoorstelling Hoe ik talent voor het leven kreeg. Samen met andere acteurs, muzikanten en vijftig mensen met een vluchtverleden vertelde ze het verhaal van een man die asiel aanvraagt in Nederland.

Video niet beschikbaar

Ontstaan cabaretregisseur

In Kunststof vertelde Wilhelm ook hoe haar rol als regisseur begon: "Mijn leermeester regisseur Mathijs Rumke, helaas veel te vroeg overleden, vroeg mij ooit om een deel van een toneelstuk te regisseren op locatie. Dat vond ik leuk en ik ben het door de jaren heen steeds vaker gaan doen. Eerst kleine dingetjes, later steeds meer workshops en mensen helpen vanuit het Gronings- en Leids cabaretfestival en Amsterdams Kleinkunst Festival.

Fijn ook dat ik zelf dan niet hoefde. Heel fijn om in een theater te zijn en dan niet de planken op te hoeven. Ik vind het fijn om achter de schermen het werk te doen."

Moederfiguur

Brigitte Kaandorp, Richard Groenendijk, Rayen Panday, Eva Crutzen, Jorgen Raymann, Marcel Harteveld, Fuad Hassen, Soundos El Ahmadi en Janneke de Bijl. Een reeks cabaretiers voor wie Wilhelm regie deed. Van volleerde cabaretiers tot groene blaadjes. "Vertrouwen is het allerbelangrijkste", zei ze.

Wilhelm was een moederfiguur voor veel mensen met wie ze werkte, aldus Rayen Panday in 2020. "Ik heb met heel veel mensen een vriendschappelijke band", reageerde de regisseur. "Ik weet veel van ze en zij ook van mij. We kennen elkaars eigenaardigheden en valkuilen."

Het hele gesprek is hier terug te luisteren:

Wimie Wilhelm, actrice - Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie