Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Waarom houdt Sywert van Lienden vol dat het ‘om niet’ ging?'

foto: Screenshot Buitenhof/VPROfoto: Sreenshot Buitenhof/VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Waarom houdt Sywert van Lienden vol dat het ‘om niet’ ging?'

Margriet Brandsma keek zondag met "kromme tenen"naar het optreden van Sywert van Lieden in het programma Buitenhof, zegt ze in het Mediaforum van Spraakmakers. "Waarom hou je vol dat je 'om niet' dit soort acties onderneemt, terwijl je al weet dat je er goed aan gaat verdienen?"

Sywert van Lienden zijn eerste publieke optreden sinds bekend werd dat hij flink verdiende aan een mondkapjesdeal met het ministerie van VWS. Van Lienden deed die onderneming voorkomen als non-profit, maar hield er zeker 9 miljoen euro aan over. Bij Buitenhof liet hij zich bevragen door presentator Twan Huys.

'Wat drijft hem?'

Het interview ging veel over de inhoud en details, maar wat Brandsma betreft miste daardoor het menselijke verhaal. En de vraag: dat drijft Van Lienden eigenlijk? "Het feit dat je dít doet en dat intussen binnen drie weken zijn hele carrière in puin ligt. Ik kan me voorstellen dat het wat meer over de mens Van Lienden had kunnen gaan."

Ze vraagt zich nog steeds af waarom Van Lienden bepaalde zaken zo heeft aangepakt. Ook het antwoord op de vraag waarom je zoiets doet, heeft ze niet gekregen.

Excuses

De Duitslandkenner en journalist vond de excuses van Van Lienden voorgeprogrammeerd. Ze heeft niet de indruk dat de (imago-)schade die hij heeft opgelopen, is hersteld. "Je kunt met zo'n interview proberen de schade te beperken, maar ik betwijfel of dat gelukt is."

Spijt van de herrie

Had hij het ooit goed kunnen doen? Presentator Kefah Allush denkt van wel. Hij had zelfs sympathie kunnen opbrengen voor Van Lienden, als hij blijk had gegeven van een innerlijke worsteling. "Dat hij ineens besefte: shit ik ga hier heel veel geld mee verdienen. Hoe ga ik dat uitleggen want ik was altijd die altruïstische jongen?"

Allush had zelfs begrepen dat je in zo’n situatie de verkeerde keuze maakt. "Maar nu moest hij ontmaskerd worden en hou je vol dat je deugt."

Uit het laatste antwoord van Van Lienden kreeg Allush de indruk dat hij nog wat probeerde "recht te breien". "Hij had spijt van de herrie die was ontstaan, maar niet van de reden van die herrie."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie