Cultuur & Media
KRO-NCRV

Bilal Wahib bij Op1 'voelde als het willen forceren van een snellere rehabilitatie'

foto: Screenshot Op1foto: Screenshot Op1
  1. Nieuwschevron right
  2. Bilal Wahib bij Op1 'voelde als het willen forceren van een snellere rehabilitatie'

Acteur en zanger Bilal Wahib deed vrijdag voor het eerst zijn verhaal bij Op1 na de veelbesproken livestream op Instagram. “Het voelt een beetje als het willen forceren van een snellere rehabilitatie”, zegt Elger van der Wel in het Mediaforum van Spraakmakers.

Wahib (22) raakte in maart in opspraak toen hij op Instagram een jongen van 12 jaar uitdaagde zijn geslachtsdeel te laten zien in ruil voor geld. De politie hield hem aan, Instagram verwijderde hem van het platform en zijn muziek werd door verschillende radiozenders geboycot.

Mediamaker en podcaster Elger van der Wel is van mening dat Bilal Wahib nog wat geduldiger had kunnen zijn. “Wacht gewoon. Laat het gaan, neem de tijd en wie weet wat er dan weer op je pad komt.”

In wiens belang?

“Het is nooit in het belang van die 12-jarige jongen dat hij daar gaat zitten”, zegt Van der Wel. “Het is alleen in het belang van Bilal zelf om zijn carrière te redden.” Tv-recensent Arjen Fortuin sluit zich daarbij aan: “De eerste vraag die je moet stellen is: doe ik die 12-jarige onrecht aan door op tv te komen?”

Aan de talkshowtafel gebeurde nog iets opmerkelijks toen rechtbankverslaggever Saskia Belleman aan Wahib vroeg wat het slachtoffer ervan vond dat hij zijn verhaal kwam doen. Eerder zou de acteur aanschuiven bij Beau, maar dat interview werd afgezegd omdat de familie van het slachtoffer, die gaan aangifte deed, rust en zo min mogelijk publiciteit wilde.

Wel of geen toestemming

Fortuin vond het “gênant” uitpakken. Wahib zei dat het besproken was met de familie, maar volgens Belleman ontkent de advocaat van het slachtoffer dat. Op1 liet aan de redactie van Spraakmakers weten dat “vooraf met alle betrokken partijen gesproken is”. Fortuin: “Zegt Op1 nou dat de advocaat liegt? Of hebben ze de familie aangehoord en dachten ze: stik er maar in met je 12-jarige?”

Oud-politica Lousewies van der Laan vond Wahib oprecht overkomen in het interview, maar benadrukt dat het van belang is wat hij verder nog gaat doen. “Als je hier echt iets van geleerd hebt, kijk dan hoe je jongeren weerbaarder kunt maken voor dit soort situaties. Vraag jezelf af hoe je jouw ethische kompas zo kwijtgeraakt bent."

Als hij dit allemaal had gedaan, dan kon Wahib volgens haar beter de indruk wekken dat hij dit niet alleen maar deed omdat hij weer aan de bak wil. Wahib zelf zei er nog over na te denken wat hij er verder mee wil doen.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie