Cultuur & Media
NOS

Edison Klassiek-prijs voor Dirty Minds: 'Klassieke muziek zit vol erotiek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Edison Klassiek-prijs voor Dirty Minds: 'Klassieke muziek zit vol erotiek'

Wie denkt aan Mozart of Schubert zal waarschijnlijk niet meteen de combinatie met seks en erotiek maken. Maar voor het album 'Dirty Minds' zochten mezzosopraan Olivia Vermeulen en pianist Jan Philip Schulze wél naar zulke voorbeelden. En die vonden ze genoeg. "Misschien denken mensen er niet zo snel aan, maar de klassieke muziek zit vol symbolen die duidelijk erotisch zijn," zegt Vermeulen in NOS Met het Oog op Morgen.

Met het album wonnen ze gister de Edison Klassiek-prijs, in de categorie 'Ontdekking'. Dat was een grote verassing voor het duo. "We zijn erg dankbaar, zagen het totaal niet aankomen."

Een ontdekking werd het voor Vermeulen tijdens het maken ook. "Philip wees mij bijvoorbeeld op een lied over een nachtegaal, die de hele nacht zingt 'tot de rozen bloeien'. De dag daarna is het meisje die de nacht doorbracht met de vogel de weg helemaal kwijt. Vroeger vond ik dat gewoon een mooi nummer, nu hoor ik de boodschap."

De symboliek van natuur voor seks, kwam vaker terug. "Rozen die uitkomen staan regelmatig voor een ontmaagding. En regelmatig komt ook voor dat een insect in een bloem gaat. Of een meisje aan een vis zit en daarna opgewonden raakt," vertelt Vermeulen.

Na het maken van het album kon ze maar tot één conclusie komen. "Vroeger ging het er helemaal niet zo kuis aan toe. Als dichters zo de teksten schrijven, dan denk ik wel dat ze daar iets mee bedoelen. We staan er misschien niet zo vaak bij stil, maar ook in oude kunst zit veel vunzigheid verstopt."

In het Oog brachten de pianist en mezzosopraan nog een live-nummer over een kale man en een poes. "Zijn vrouw zit de hele dag te spelen met haar poes op de bank. 's Avonds gaat die op het hoofd van de kale man zitten en dan aait zij die poes nog steeds. Het lijkt me wel duidelijk dat dat over iets anders gaat dan een huisdier."

OOG seks in klassieke muziek

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie