Cultuur & Media

Speciale uitzending Omroep ZWART: in gesprek met schrijvers die iedereen moet kennen

foto: Annemieke van der Togtfoto: Annemieke van der Togt
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale uitzending Omroep ZWART: in gesprek met schrijvers die iedereen moet kennen

In het radioprogramma De Tolerantie Lat praat Eric Corton twee uur lang met drie schrijvers waarvan Omroep ZWART vindt dat ze interessant zijn, te weinig aandacht hebben gehad én bij iedereen bekend zouden moeten zijn. Je hoort het zaterdag 9 september van 19.00 tot 21.00 uur op NPO Radio 1.

Aan het begin van het programma geeft de presentator zelf kort en bondig aan waarom hij graag juist met deze drie mensen wil praten. Eric Corton praat met wijsgeer en schrijver Prof. Soortkill. Hij schreef Smibologie, Volume 1. Daarnaast heeft hij een gesprek met schrijver, journalist, columnist Hassnae Bouazza over Een koffer vol citroenen en met cabaretier en schrijver Jeffrey Spalburg. Hij is de auteur van Ik ben jullie meester.

Door deze gesprekken krijgt de luisteraar een goed beeld van de schrijver en van zijn/haar opvoeding, leven en werk. Zo vertelt Jeffrey Spalburg bijvoorbeeld dat hij in zijn geboorteplaats Hengelo vaak uitgescholden is. Wie het boek van Hassnae Bouazza leest, proeft de gerechten bijna die ze samen met haar liefdevolle, maar inmiddels overleden moeder maakte. En prof. Soortkill wil met zijn werk zwarte jongeren perspectief bieden.

Tolerantie-meetlat

De gasten én Eric stellen élkaar veel vragen. Waarom schrijven ze wat ze schrijven? Op welk moment van de dag zijn ze het meest productief? Welke muziek draaien ze terwijl schrijven? Wat willen ze bereiken met hun werk?

In het tweede uur legt Eric de drie schrijvers/dichters gezamenlijk langs een denkbeeldige tolerantie-meetlat. De thema’s die aan de orde komen, zijn: Hoe racistisch is Nederland? Hoe gaan we om met elkaar? Hoe staan we tegenover migratie? Hoe kan het anders? Hoe kan het beter? Discrimineren we in Nederland? En wie bepaalt eigenlijk wat tolerant is? Om uiteindelijk de slotvraag te stellen: hoe tolerant is Nederland? Je hoort het zaterdag 9 september om 19.00 uur op NPO Radio 1.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie