Cultuur & Media
KRO-NCRV

'We lopen te veel achter de MIVD aan in de berichtgeving rondom Russisch hackschandaal'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We lopen te veel achter de MIVD aan in de berichtgeving rondom Russisch hackschandaal'

Journalisten springen te gretig op het nieuws rondom de Russische hack-operatie. Dat zegt Paul van Gessel bij Spraakmakers op NPO Radio 1. Volgens Van Gessel valt het verhaal van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten niet te checken.

De algemeen directeur van AT5 en NH Nieuws heeft grote aarzelingen bij hoe er door de media is gereageerd op de persconferentie van de MIVD gisteren. Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat afgelopen april vier mensen van de Russische inlichtingendienst de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens probeerden te hacken.

Van Gessel denkt dat we niet voor "zoete koek" moeten aannemen wat inlichtingendiensten ons vertellen. "De MIVD heeft een agenda door het nieuws nu pas naar buiten te brengen. Dit is tot in de puntjes gearrangeerd."

Klakkeloos overnemen

Ruslanddeskundige Helga Salemon is het niet eens met Van Gessel. "Wat u nu doet is precies wat mensen op Twitter ook altijd zeggen die het voor Rusland opnemen." Volgens Salemon is het niet vreemd dat we de MIVD vertrouwen. "We hebben in Nederland een democratie, dat kan niet over Rusland gezegd worden. Als je je eigen diensten niet meer vertrouwt, vertrouw je ook de democratie in Nederland niet meer."

Volgens Van Gessel lopen journalisten te veel achter het nieuws van de MIVD aan. "Als journalisten moeten we waakzaam zijn om andermans agenda te verwoorden en klakkeloos over te nemen."

Ster advertentie
Ster advertentie